Ние сме само зрнца песок на оваа Земја: Огромните шуми и детални пејзажи на Томас Санчез

Томас Санчез е роден во 1948 година во Агуада де Пасахерос, Куба. Почнал да учи сликарство во 1964 година на Факултетот Сан Алехандро во Хавана, а подоцна и на Националната академија на уметностите.

Во 1980 година ја добил наградата Џоан Миро за цртеж, доделена од Фондацијата Миро во Барселона, а
во 1984 година ја добил наградата Амелија Пелаез за сликарство на првото биенале во Хавана.
Во 1985 година ја одржал својата прва ретроспектива во Националниот музеј за ликовни уметности во Хавана.
Во 1989 година тој ја напуштил Куба за да живее во Мексико, а подоцна во Јужна Флорида.
Во 2003 година, Скира објави обемна монографија за работата на уметникот со есеј на јужноамериканскиот поет и нобеловец Габриел Гарсија Маркез и текстови на Едвард Џ. Саливан.

Санчез моментално живее и работи во Мајами и Костарика.