Никогаш не фрлајте овошје! Претворете ги остатоците од овошје во фрижидерот во вкусни мали галети

Како што летото доаѓа кон својот крај, можеби ќе се најдете себеси како купувате што е можно повеќе овошје додека истовремено се обидувате да се ослободите од вишокот овошје. Тоа е парадокс, а и сите страдаме од тоа. Затоа за вас денес имаме една идеја: направете галети полнети со преостанатото овошје.

 

 

 

Што се галети?

Галетите се како мали питички. Тие ги вклучуваат типичните елементи на овошната пита – овошно полнење и кора за пита – но тие се рамни, отворени и во слободна форма. Привлечноста на галетите е тоа што се помалку полнети од питата.

Како да направите мини галети

1. Подгответе ја кората за пита

Одмрзнете и одвиткајте лист купена кора. Користете голем сечач за бисквити, капак за тегла или само користете нож за чистење за да исечете кругови од тестото. Направете ги круговите во дијаметар од околу седум до осум сантиметри.

 

 

2. Намачкајте со јајце

На тавче за печење обложено со хартија за печење ставете ги кругчињата пециво. Бидејќи галетите немаат сад за пита што ја држи кората на место без да мрдне, мора да користите јајц . Премачкувањето со јајца ќе помогне да се сврдне кората и да им се даде на галетите прекрасна златна боја. Измешајте една жолчка со една кафена лажичка вода. Премачкајте ја оваа смеса по надворешниот раб на секој круг од кората.

3. Направете ги „водоотпорни“

Летните бобинки испуштаат доста сок кога се печат. Вообичаено, за овошна пита, ќе го свариме филот за пита и ќе го згуснеме на шпоретот за да спречиме воден фил и влажна кора. Но, бидејќи овие галети имаат многу малку овошје, тој чекор би бил претеран. Наместо тоа, дајте ѝ на кората „водоотпорно“ бришење со малку пченкарен скроб и шеќер. Овој заштитен слој од скроб ќе ги апсорбира ослободените овошни сокови и ќе се желатинизира на топлината на рерната за да создаде сладок, густ сируп. Измешајте две лажички пченкарен скроб со три лажички шеќер. Намачкајте околу половина лажичка во центарот на секој круг од пецивото.

 

 

 

4. Наполнете ги галетите

Сега можете едноставно да ги ставите бобинките или да исечете овошни парчиња врз кората. Околу една лажица е добро место за почеток.
Наберете ја кората до крај и повторете го тоа со другите галети.

5. Печете

Печете ги галетите во рерна на 200 степени Целзиусови 15 до 20 минути или додека овошните сокови не се „сварат“ и пецивото не се зарумени добро.

 

 

Рецепт за мини летни галети

Состојки:

  • 1 ролна одмрзната кора за пита
  • 1 чаша бобинки или сецкани овошје
  • 1 лажичка сок од лимон
  • 2 лажички пченкарен скроб
  • 3 лажички шеќер
  • Јајца за кората
  • Шеќер

1. Загрејте ја рерната на 200°С. Исечете околу седум кругови од кората за пециво. Ставете ги круговите на плех обложен со хартија и премачкајте ги изматените јајца околу рабовите.

2. Ставете ги бобинките или парчињата овошје со сок од лимон во мала чинија. Во посебен сад измешајте ги пченкарниот скроб и шеќерот заедно.

3. Посипете околу половина лажичка од смесата од шеќер во центарот на секој круг од пецивото. Врз тоа додадете една лажица од овошјето.

4. Навиткајте ги рабовите на тестото за пита од околу за да создадете сигурен „ѕид“. Стиснете ги наборите. Јајцата намачкајте ги на надворешната страна на „ѕидот“ и посипете ги со малку шеќер.

5. Печете ги галетите 15 до 20 минути, или додека соковите не се испуштат и пецивото добро да зарумени. Оладете ги на решетка најмалку 10 минути пред да ги грицнете.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *