Ниски цени, бунгалови на плажа: Како изгледа еден одмор во Занзибар преку сведоштвото на еден Белорусин

„За почеток, ова зимување можеби немаше да се случи. Планирав да останам во Минск, да купам автомобил и да правам корисни работи дома. Но, одеднаш веста: од 20 декември 2020 година, Белорусија ги затвора своите граници за излегување. Два дена за размислување, и беше одлучено: треба да одам некаде додека има можност. Зедов автобуски билети за Киев и ја напуштив земјата последната вечер пред да ја затворат. Купив билет во еден правец. Како поинаку? Ако летате, тогаш одете на долго време! “ – пишува фотографот и специјалист за туризам Денис Малишчитс, кој веќе скоро два месеци ужива на далечен остров. Белорусинот детално раскажува за своето патување.

Кои се цените?

Билет во еден правец го чинел 600 долари. Минатата година платил околу 500 за истата дестинација. Овој пат тешко добил виза затоа што пред него слетале два боинга со Руси, со кои Занзибар бил преполн. Визата чини 50 долари и важи 3 месеци. Постои можност за бесплатно продолжување за уште еден месец. Важно појаснување: PCR-тестовите не се потребни за патување во Танзанија.

Колку чинат намирниците?

Вистински цени:

 • леб – 1000 шилинзи (0,43 долари);
 • млеко 1 л – 5000 шилинзи (2,16 американски долари);
 • домати 1 кг – 2000 шилинзи (0,86 американски долари);
 • овесна каша – 5.000 шилинзи (2,16 американски долари);
 • тестенини – 5000 шилинзи (2,16 американски долари);
 • кондензирано млеко – 5000 шилинзи (2,16 американски долари);
 • пилешки јајца – 5000 шилинзи (2,16 американски долари);
 • банани 1 кг – 1500-2000 шилинзи (0,70-0,86 американски долари);
 • 1,5 л вода – 1000 шилинзи (0,43 долари);
 • 0,5 л пиво – 4000 шилинзи (1,72 долари);
 • бензин 1 литар – 1882 шилинзи (0,81 долари).

Тој исто така изнајмил и Toyota Raum за 280 долари месечно, иако сопственикот првично барал 400. Исто така Wifi не е достапен насекаде па морал да си купи картичка. Најскапото такси од аеродром до сместувањето е 5 долари. Соба на ден е околу 5 долари, но бидејќи нашиот патник останал подолго изнајмил бунгалов до океанот за 250 долари месечно, иако сопственикот барал 650. Како што можевте да забележите „ценкањето е клучно“.