„Нов“ Бермудски триаголник: Место каде исчезнале 700 луѓе

Ѓаволското море (јапонски Ма-но Уми), исто така познато како Змејски триаголник, е област во Тихиот Океан околу јапонскиот брег и островот Огасавара што опфаќа добар дел од Филипинското Море. Лежи директно спроти Бермудскиот триаголник и се смета за негов пацифички пандан. Згора на се, има активности во оваа област кои тешко се објаснуваат.

Пред неколку илјади години, Кинезите верувале дека во тоа море живее монументален змеј, кој влече бродови кон дното за да го нахрани својот глад. Затоа, не е чудно што исчезнувањето на бродовите во Ѓаволското Море денес многумина му го припишуваат на ова митско суштество.

Постојат приказни за тоа како големиот монголски водач Кублај Кан се обидел да ја нападне Јапонија уште во 13 век, но изгубил 40.000 луѓе токму во Змејскиот триаголник. Во текот на 19 век, многу морнари пријавиле ненадејно појавување на мистериозна дама на нивните едрилици.

Сепак, најпознатата приказна датира од 1952 година, кога во септември исчезна истражувачкиот брод Kaio Maru No. 5 со вкупен екипаж од 31 лице. Истражувачите ја испитувале активноста на подводниот вулкан Миоџин-шо и никогаш не се вратиле дома.

Според натписот на Чарлс Берлиц од 1989 година во Триаголникот на змејот, јапонската армија изгубила пет брода со околу 700 луѓе во областа од 1952 до 1954 година, што го натерало јапонското Министерство за поморски работи и рибарство да го прогласи за опасно во средината на минатиот век.

Што навистина се случило со исчезнатите луѓе и бродови никогаш не е целосно разјаснето, како во случајот со Бермудскиот триаголник.

Науката тврди дека не станува збор за паранормална активност, туку за постоење на заробени количини опасни гасови на морското дно. Поточно, станува збор за наоѓалишта на метан клатрат кој на температура повисока од 18 Целзиусови степени може да предизвика запрепастувачка експлозија и да потоне бродови без никакви остатоци и докази.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.