Нов вид на пајак може да направи човечкото месо да изгние, со едно каснување

Веројатно многу од нас не можат ниту да смислат пајаци, па дури и ако се безопасни. За среќа живееме на локација каде што не мора да се грижиме за смртоносни инсекти.

Но, замислете да застанете лице во лице со пајак способен да го распадне вашето тело со едно каснување? Мислам, веројатно не сакате да го замислите ова сценарио, но сега е предоцна и тука сме…

Пајакот „Loxosceles Tenochtitlan“ штотуку е откриен во Мексико и е ужасно страшен како што звучи. Познати како демначи во мебелот за домаќинства, пајаците Loxosceles поседуваат моќен отров што го уништува ткивото и може да резултира во лезии на некроза на кожата до 40 см.

За овие лезии можат да бидат потребни неколку месеци за да се излекуваат, трајните лузни на повредената личност. Децата кои се каснати можат да доживеат потешки проблеми, при што отровот може да влезе во крвотокот и да ги уништи црвените крвни зрнца.

Овој нов вид на пајак беше откриен и крстен од биолог во Национален автономен универзитет на Мексико (УНАМ) Алехандро Валдез-Мондрагон заедно со неговите студенти Клаудија Наваро, Карен Солис, Мајара Кортез и Алма Хуарез. Според Валдез, пајаците можат да ги каснат луѓето ако се чувствуваат нападнати, но сепак имаат тенденција да се кријат во празнините меѓу предметите, мебелот или во ѕидовите.