Нова направа може да создаде вода за пиење од обичен воздух

Тажна е реалноста дека милиони луѓе ширум светот сè уште немаат пристап до чиста вода за пиење. Но, очигледно, решението може да лежи не во земја, туку во воздух. Нов уред развиен од тим на Институтот за технологија во Масачусетс, наводно, може да извлекува и кондензира чиста вода од чист воздух, без да се потпира на електрична енергија.

Уредот на соларен погон работи со употреба на температурна разлика за да пренесе молекули на вода врз адсорбентни материјали, каде што водата се кондензира со помош на топлината од сонцето, пред да се смести во сад. Кога нема сончева светлина за загревање на топлинските плочи што ја кондензираат водата, молекулите може да се соберат на материјалите пред да се соберат следниот ден.

Ова не е првпат да се предлага вакво решение, но се чини дека уредот на тимот МИТ е најефективниот обид за користење на овој процес досега. Бидејќи претходните верзии се сметаа за премногу ограничени во нивната употреба, овој пат, истражувачите додадоа втора фаза на адсорпција-десорпција за да го зголемат капацитетот, а исто така се оддалечија од специјалистички материјали за да користат пошироко достапни- и веројатно поевтини – опции.

Научниците кои работат на овој нов уред веруваат дека тој може да работи на места каде што влажноста е до 20%, додека за слични уреди што моментално се користат во некои пустински региони е потребен воздух со најмалку 50% влажност за производство на вода.

Во моментот, уредот е способен да произведува 0,8 литри вода дневно. Тоа е прилично импресивно, но со оглед на тоа дека на човечкото тело му се потребни околу 2 литри на ден, истражувачите ќе треба да го зголемат производството на уредот пред да може да се распореди како реално решение за кризата со вода.