Нова студија потврдува: Јадењето и пиењето јогурт може да го намали ризикот од рак на дебелото црево
Истражувањата покажуваат дека редовната консумација на јогурт може да го намали ризикот од одредени агресивни форми на колоректален карцином, особено на десната страна на дебелото црево, каде што преживувањето е помало. Јогуртот содржи пробиотици, како Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, кои го поддржуваат балансот на цревната микрофлора, помагајќи во намалување на воспаленијата и создавањето канцерогени материи.
Здравствени придобивки и избор на јогурт
Покрај потенцијалната заштита од рак, јогуртот го зајакнува имунитетот, ги поддржува коските со калциум и може да го намали ризикот од срцеви заболувања и дијабетес тип 2. За најголема корист, се препорачува природен, несладен јогурт со живи култури, како грчкиот јогурт, кој има повеќе протеини и помалку шеќери. Иако јогуртот не е магично решение, неговото редовно внесување во рамките на балансирана исхрана може да придонесе за подобро здравје и намалување на ризикот од болести.
Коментирај анонимно