Нови видови на „праисториски џинови“, пронајдени во Кина, за научниците носат повеќе прашања отколку одговори

Фосили од три различни диносауруси неодамна беа откриени во басенот Турпан-Хами во северозападна Кина.

Студијата, објавена во четвртокот, 12 август, во „Научни извештаи за природата“, детално објаснува како откриените фосили потекнуваат од раниот креда период, што се случил пред околу 130 до 120 милиони години.

Првиот примерок пронајден од новиот вид сауроподи се вика Силутитан синенис, тој бил тревојад и се карактеризира со многу долга опашка, врат, големо тело, но мала глава.

Првиот нов вид сауроподи што беше пронајден се чини дека има некои карактеристики во пршлените на вратот што укажуваат дека припаѓа на семејство на сауроподи наречени Еухелоподии. Ова семејство сауроподи досега беше пронајдено само во Источна Азија, а научниците сметаат дека сауроподот бил долг повеќе од 19 метри.

Вториот од примероците пронајдени во северозападна Кина беше Хамититанскиот ксинџијангенсис. Се проценува дека е долг повеќе од 16 метри. Според истражувачите, карактеристиките на овој примерок се слични на сауроподи, кои претходно биле пронајдени во Јужна Америка.

Пршлените на вториот примерок укажуваат дека припаѓа на семејство на сауроподи познати како Титаносауруси. Ова семејство на сауроподи е пронајдено и во Јужна Америка и во Азија.

Третиот примерок пронајден во басенот Турпан-Хам имаше само четири фрагменти од пршлени и ребра. Научниците шпекулираа дека може да се работи за сомфоспондилен сауропод, група диносауруси кои живееле од пред околу 160,3 милиони години до пред 66 милиони години.

Александар Келнер, бразилски палеонтолог, коавтор на студијата и директор на Националниот музеј во Рио де Женеиро, изјави: „Бевме многу возбудени за тој дел од студијата, и сега тоа е еден вид загатка што треба да ја решиме“.

Како овој „јужноамерикански“ диносаурус завршил во Азија?

„Истражувачите веруваат дека под површината на регионот, може да има скриени гнезда со јајца и ембрионални остатоци“, додаде Келнер.

Келнер заклучува дека тој и неговиот тим „сонуваат да најдат гнезда на диносауруси таму“. Тој рече дека ова откритие е нивната „најголема надеж“ до сега.