Новите растителни шишиња кои ќе се разградуваат за една година се поддржани од Coca-Cola и Carlsberg

Отстранувањето пластични шишиња е огромен придонес за светската климатска криза. Во свет кој моментно изработува 300 милиони тони пластика од фосилни горива годишно, очајни сме да имаме алтернативи, а холандската компанија „Авантиум“ може да има решение за нас.

Со поддршка од големи компании како што се Coca-Cola, Carlsberg и Danone, развива растителна пластика што може да ја замени пластиката што се користи во синџирот на снабдување со храна.

Холандската компанија Avantium има за цел да ја намали довербата на пазарот на фосилни горива со развој на целосно растителна пластика. Новиот пластичен материјал што го разви е направен од пченка, пченица и репка.

„Оваа пластика има многу привлечни квалификации за одржливост затоа што не користи фосилни горива и може да се рециклира – но, исто така, ќе се разградува во природата многу побрзо отколку што тоа го прави обичната пластика“, вели главниот извршен директор на „Авантиум“, Том Ван Акен.

Уште во 1950 г., глобалното население од 2,5 милијарди произведе приближно 1,5 милиони тони пластика. Сепак, до 2016 година, население од повеќе од седум милијарди произведе повеќе од 320 милиони тони пластика. Оваа бројка се очекува да расте и двојно до 2034 година. Затоа, секој напор за намалување на производството на пластика е од витално значење.

Првично, проектот ќе произведува релативно малку, околу 5.000 тони растителна пластика годишно. Се надеваме дека пијалоците во овие шишиња ќе се појават на полиците до 2023 година. Овие шишиња ќе се разградат за една година доколку бидат оставени надвор на отворено.