Новооткриените пештерски цртежи од пред 44.000 години ја раскажуваат најстарата приказна во светот

Работите што ги наоѓаме наоколу се токму она што ни дозволува да откриеме повеќе од минатото за кое мислевме дека сме го изгубиле.

За возврат, ова ни дава нови остроумни информации за тоа како животот се одвивал во длабокото минато.

Научниците ја открија најстарата приказна раскажана на земјата: Ова е џуџесто бафало кое го ловат луѓе. Тим или археолози од универзитетот Грифит (Југоисточен Квинсленд, Австралија) ги проучувале пештерите во Сулавеси, Индонезија и пронашле пештерски цртежи за кои се верува дека се стари над 44.000 години.

Сега, можеби не се најстариот пештерски цртежи – тоа се говедата во пештерата Лубанг, за која се верува дека се стари дури 52.000 години – но, она што го прави овој цртеж посебен е фактот дека раскажува приказна.

Да, прочитавте правилно, најстарата приказна раскажана на земјата. Таа раскажува ловџиска приказна: Група полу-човечки, полу-животински фигури (науката ги нарекува овие терјантропи) кои се обидуваат да ловат гигантски цицачи – имено свиња и минијатурен бивол – користејќи копја и јажиња.

Животните подоцна биле идентификувани како брадестата свиња на сулавеси и џуџесто бафало кои и ден денес ги има на островот.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.