Обвинение против Хрватка која не може да се нарече мајка: Собирала пари за болното дете и ги потрошила на себе

Обвинителството на округот Велика Горица покрена обвинение против 34-годишна жена која е обвинета дека е мајка и законски застапник на дете родено во 2008 година, а во периодот од 24 јануари до 2 мај 2019 година тешко ги повредила правата на детето, што довело до неговата смрт. Таа е обвинета и за затајување.

Обвинението ја товари жената дека одбила да го однесе детето на лекар за да подлежи на понатамошни терапевтски процедури и третман, и покрај тоа што постојано била информирана од докторот за природата на болеста и можните штетни последици од нелечењето. Поради ова не-лекување имало брза прогресија и влошување на болеста на детето кое на крајот почина.

Таа исто така е обвинета дека од 8 август 2018 година до 23 мај 2019 година, за време на медиумска хуманитарна акција за лекување на детето, отворила банкарски сметки на име на детето во кои разни донатори платиле вкупно 985.830 куни (8081888 денари), собрани исклучиво за третман на детето, но 422.546 куни (3464055 денари) таа потрошила за лични потреби.

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!