Од 0 до 100 км/ч за само 0,3 секунди! Ламборџини го најави новиот Ураган со неверојатни перформанси

Ламборџини го откри нивниот најнов Ураган СТО и ова е една импресивна машина. Сериското производство STO што означува Super Trofeo Omologata е инспириран од моделите на компанијата Huracán Super Trofeo Evo и GT3 EVO.

Придвижуван од природно аспириран V10 ограничен со 631 КС, STO има иста количина на моќност како Huracán Performante. Сепак, тој е нешто полесен од неговиот брат делумно благодарение на каросериските панели кои имаат 75% јаглеродни влакна и полесниот систем за заден погон во споредба со погонот на четири тркала на Performante.

Ламборџини исто така се потпре на аеродинамиката инспирирана од трките, додавајќи нови канали на капакот на моторот и сплитер за подобрена моќност и ладење. Компанијата вели дека овој фокус резултирал со 37% зголемување на ефикасноста на протокот на воздух и 53% зголемување на моќноста во споредба со Performante.

Покрај тоа што нуди подобрен проток на воздух во моторот, предниот дел, крилјата и капакот на моторот на автомобилот се еден дел, дизајн на италијански наречен „cofango“. Имајќи ја предвид оваа прилагодливост, STO исто така доаѓа со свој режим „Trofeo“, кој го оптимизира автомобилот за патеката и режимот „Pioggia“ за возење во влажни временски услови.

Автомобилот е дизајниран да комбинира перформанси со удобност, и затоа внатрешноста на STO го користи класичниот материјал Carbon Skin на Lamborghini, што според компанијата е уште полесен од Alcantara. Lamborghini Huracán STO започнува од цена пред оданочување од околу 220.000 евра, а потоа ќе достигне до 270.000 евра. Испораките на СТО треба да започнат во пролет 2021 година.