Од смрт во ѓубриво! Наскоро ќе се отвори погребално претпријатие кое ќе нуди „еколошки живот после смртта“

Првиот погребален дом во светот посветен на „разградување“ на човечки остатоци ќе биде отворен во државата Вашингтон во 2021 година. Компанијата Recompose ги помина последните две години работејќи да го донесе на јавноста концептот за распаѓање на човечки труп, познат како природно органско редуцирање, маркетингувајќи го како нежна и природна алтернатива за кремирање и традиционално погребување со значително помал отпечаток од јаглерод .

Планот конечно се реализира, бидејќи фирмата за дизајн Ослон Кундиг објави дигитални пример на тоа како ќе изгледа првиот објект на Recompose кога ќе се отвори за помалку од две години.

Локацијата каде што ќе биде погребалното претпријатие ќе има 75 повеќекратни хексагонални „Садови за разградување“ наредени на начин што нуди приватен, мирен простор за најблиските да одржуваат меморијални церемонии или обреди.

Секое тело ќе биде завиткано во лесен материјал и ќе биде запечатено во сад во форма на када опкружен со парчиња од дрво, сено и луцерка за да се забрза распаѓањето.

Во текот на четири до седум недели, садот што е контролиран со влага и на температура се ротира за да се загрее содржината, дозволувајќи им на бактериите што природно се случуваат да ги разложат остатоците.

Процесот резултира во приближно 1 метар квадратен земја и тежи од 900 до 1.300 килограми. Семејствата ќе можат да ја однесат почвата и да ја користат како ѓубриво, додека секоја непродадена почва ќе биде донирана за напорите за пошумување во областа.

Мислењата околу ваков тип на погребување се сѐ уште поделени и голем број на луѓе сметаат дека е морничаво да се применува овој начин. Што мислите вие?