Одлични вести од Австралија: Повеќе од 4.600 од 6.641 пациенти со коронавирус се опоравија, а стапката на смртност е минимална

Повеќе од 70% од пациентите со коронавирус во Австралија се опоравија од смртоносна болест. Од вкупно 6.629 случаи на COVID-19 во Австралија, 4.226 лица ја претепале инфекцијата со стапка на закрепнување од 70,37%.

Од вирусот имало 71 смртен случај во Австралија досега, со 28 од оние во Нов Јужен Велс и 15 во Викторија, додека сите други држави и територии имаат смртни случаи во едноцифрени броеви, без смртни случаи регистрирани во Северната територија.

Од врвот на скоро 5.000 активни случаи на 4 април, Австралија во вторникот наутро имаше помалку од 2.000. Неодамнешните напори во Австралија да ја ублажат кривата на инфекција беа многу успешни, со забрани за патувања, мерки за социјално оддалечување, затворени граници и деловни исклучувања што го намалуваат бројот на нови случаи секој ден за 90% за помалку од еден месец.

Ограничувања на собири и да не се напушта домот без валидна причина донесени на 31 март се очекува да ја уништат кривата понатаму во текот на април. Неверојатните бројки излегуваат од високите стапки на тестирање во Австралија, кои се меѓу највисоките во светот.

Тестирани се нешто помалку од 20.000 луѓе на милион жители, споредено со 11.666 луѓе на милион во САД. Во Велика Британија, тестирани се 7.101 луѓе на милион и во Франција таа бројка е 7.103. Австралија во понеделникот забележа само 13 нови случаи на коронавирус, но Владата инсистираше на тоа дека ќе ги остават олеснувањата на ограничувањата на медицинските експерти.

Државите и лидерите на териториите ќе се состанат во вторник на разговори за тоа која од строгите мерки за заклучување на земјата би можела да биде првата укината. Но, и покрај тоа што во понеделникот беа регистрирани само осум случаи на копното на Австралија, премиерите во Квинсленд и Викторија предупредуваат дека мерките за социјално растојание ќе останат барем уште три недели.