Официјалниот рецепт од италијанската кулинарска академија ја открива клучната состојка на совршеното болоњезе – дали вие го правите вака?
Болоњезето е едно од омилените јадења во многу домаќинства, но дебатата за вистинските состојки на овој италијански специјалитет трае со години. Во април 2023 година, Италијанската академија за кујна, културна институција основана во 1953 година, објави ажурирана верзија на рецептот, со цел зачувување на традициите на италијанската кујна.
Покрај вообичаените состојки како говедско мелено месо, црвено вино, моркови, целер и кромид, еден изненадувачки елемент е молномасното млеко. Според Академијата, млекото помага да се неутрализира киселоста од доматите и црвеното вино, додека ја омекнува текстурата на месото, создавајќи богат и кремаст сос.
Традиционален метод за приготвување
Во нелеплива тава, ставете свежа панчета со маслиново масло. Додајте ситно сечкан кромид, целер и морков, и гответе на тивок оган додека зеленчукот омекне, но не зарумени.
Зголемете ја топлината на средно и додајте го меленото месо. Постојано мешајте додека месото не се зарумени и испушти арома. Истурете го црвеното вино и варете додека не испари целосно. Потоа додајте доматно пире и пасирани домати, добро измешајте. Истурете врела супа или вода, покријте го сосот и оставете да се крчка на тивок оган 2-3 часа. Повремено додавајте топла супа или вода за да ја одржите текстурата. На половина од времето за готвење, додајте го млекото и оставете да испари. Зачинете со сол и бибер по вкус.
Според Академијата, неприфатливи се состојки како лук, рузмарин, магдонос, брашно како згуснувач или пушена панчета. Меѓутоа, дозволени се дополнувања како пилешки дробчиња, грашок, или сушени печурки.
Со почитување на овој метод, сосот ќе добие богата и сјајна текстура, со интензивна арома која го прави совршен за класично италијанско уживање.
Мислев дека сум мајстор за болоњезе, но ова не сум го знаел!
Баш утре ќе го пробам рецепто.
Коментирај анонимно