Официјално: Јапонија потврди дека ќе фрли повеќе од еден милион тони радиоактивна вода од нуклеарната централа Фукушима во Тихиот океан.

Веста за плановите се појави минатата недела, повеќе од една деценија откако најмоќниот земјотрес досега забележан во Јапонија предизвика цунами што ги поплави реакторите во нуклеарната централа Фукушима во 2011 година.

Зрачењето започна да се шири надвор од централата и властите поставија зона на исклучување околу областа, каде што сега се акумулираа околу 1,25 милиони тони вода.

На состанокот на 13 Април, јапонскиот премиер Јошихиде Суга им рече на министрите дека Владата одлучила дека испуштањето на водата во морето е „најреална“ опција и „неизбежна со цел да се постигне закрепнување на Фукушима“.

Содржината е составена од дожд, подземна вода и вода што се користи за ладење на електраната, а  количината се зголемува секој ден за околу 140 тони. Во моментов се чува во резервоари на локацијата, но се очекува да снема простор до следната есен.

Во изјавата во врска со одлуката, Владата рече: „Според премисата на строго почитување на регулаторните стандарди што се утврдени, ние избираме океанско ослободување“.

Зборувајќи за новинарите, Суга рече дека Владата излезе со „основни политики за ослободување на преработената вода во океанот, откако ќе ги обезбеди безбедносните нивоа на водата“. Тој понатаму увери дека Владата презема мерки за „спречување на штета“.

Одлуката е поддржана од Меѓународната агенција за атомска енергија бидејќи радиоактивните елементи, освен тритиум, ќе бидат отстранети од водата или намалени на безбедно ниво пред ослободувањето, а агенцијата посочува дека и другите нуклеарни централи користат сличен процес за да се ослободат од отпадните води.

Сепак, владата беше мета на голем број реакции од соседните земји и локалните рибари, кои тврдат дека овој потег ќе ги направи потрошувачите претпазливи во врска со морските плодови.

Кина го опиша планот како „крајно неодговорен“ и тврди дека тој е донесен „без оглед на домашните и странските сомнежи и спротивставувања“. Во изјавата на својата веб-страница, кинеското министерство за надворешни работи рече дека одлуката „сериозно ќе наштети на меѓународното јавно здравје и безбедност  на виталните интереси на луѓето од соседните земји“.

Во меѓувреме, Гринпис Јапонија соопшти дека испуштајќи ја водата „целосно не се почитуваат човековите права и интересите на луѓето во Фукушима, пошироко во Јапонија и азиско-пацифичкиот регион“.

Владата соопшти дека работата за ослободување на водата ќе започне за околу две години, иако се очекува да бидат потребни децении за да се заврши.

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!