Огромна ризница со богатство е откриена во изгубена италијанска пред-римска кралска гробница

Гробот на пред-римскиот принц е спасен од „непосредно“ уништување откако воздушните фотографии откриле присуство на античка ризница. Меѓу другите скапоцени предмети на местото во Кориналдо, Италија, археолозите откопаа остатоци од целосна кочија и бронзена кацига, како и разно оружје, вклучувајќи мечеви.

Ризницата била неоткриена илјадници години и имало планови да се изгради нов спортски комплекс на земјиштето. Како и да е, воздушното истражување ги запре овие градежни планови.

Археологот на универзитетот во Болоња, професорката Федерика Боши рече: „Идентификувавме кружни обележја, споредливи со големи погребни прстенести ровови. Голема и малку нецентрална јама содржеше извонредна колекција на културен материјал.“ Се смета дека гробницата потекнува од седмиот век пред нашата ера, изградена за принц на народот Пикини. Во голема мера недокументирана, земјата на Пикини била анексирана од Рим во 268 година п.н.е. Ова е единствено откритие од ваков вид во регионот.

Остатоците од неидентификуваниот принц сè уште не се пронајдени. Сепак, величествената природа на гробот сугерира дека ова било лице со многу висок статус.

Професорката Федерика додава: „Извонредно богатиот погребен депозит сведочи за гроб со висок статус посветен на кнежевскиот водач во раното општество на железното време во регионот. Едно извонредно откритие е меѓу сто или повеќе керамички пловни плочи извлечени од јамата и ола увезена од античка Даунија. Ова несомнено ја симболизира значајната политичка, воена и економска моќ на погребаниот водач. Целосната студија за грнчарството и другите откритија, несомнено, ќе поттикне целосно нови сознанија за културните, трговските размени и размена на подароци на аристократијата во областа.“

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.