Охридскиот полицаец и духот од шишето (виц)

Патролира еден полицаец по брегот на Охридското Езеро и наеднаш гледа водата исфрлила едно старо шише. Го зема шишето и гледа внатре еден дух. Почнал да го трие шишето, за да излезе духот како тој на Аладин, но никаков ефект. Го триел така некое време, го светнал како ново, но пак ништо. На крај забележал дека духот внатре нешто му зборува. Го ставил цајканот увото на шишето и слушнал:
– Извади ја тапата бе глуп!