Оклахома нуди 2,1 милиони долари награда за оној кој ќе го донесе Бигфут жив

Оклахома нуди награда од 2,1 милиони долари за некој да го донесе Бигфут жив, и не, не се шегуваме.

Државниот претставник на Оклахома, Џастин Хамфри, неодамна го повика државниот оддел за зачувување на диви животни да воспостави годишна сезона на лов во обид да ја најде американската митска супер-ѕвезда.

На видеото објавено на неговата страница на Фејсбук во Јануари, републиканецот разговараше за фестивалот Бигфут  што се одржува во Октомври и како начин за промовирање на фестивалот, понуди 25.000долари на секој што може да му донесе вистински жив Бигфут.

Тој рече во триминутно видео, „Она што се обидуваме да го направиме е да го промовираме тој фестивал, да ја промовираме таа област и да ги натераме луѓето да дојдат во таа област, бидејќи веруваме дека ако луѓето дојдат во нашата област, тие нема да сака да си одат. Сакаме да го сториме тоа, затоа нудиме награда од 25 000 долари за оној кој ќе донесе жив Бигфут“.

Хамфри продолжи:

„Нашата цел не е да го убиеме Бигфут. Ние сакаме да се осигураме дека сите разбираат дека не се обидуваме да пукаме во Бигфут. Она што сакаме да го направиме е стапицата на Бигфут и им понудивме на оние што сакаат да излезат на лов  да се обидат да го фатат Бигфут за награда од 25.000 американски долари“.

Тој продолжи да ја опишува целата работа како „туризам“ и беше убеден дека многу луѓе од надвор од државата би сакале да се вклучат.

Сепак, брзо напред кон почетокот на овој месец, а ннаградата беше зголемена на огромни 2,1 милиони долари, и покрај тоа што законот не беше усвоен. Очигледно претстојниот филм на Холивуд Бигфут ветил 2 милиони долари за каузата, додека друг приватен бизнис понудил 100.000 американски долари.

Во светло на огромните финансиски ветувања, Хамфри рече дека државниот оддел за туризам сега работи на промотивна кампања за Бигфут.

Ние се забавуваме со тоа. Многу е забавно, уживам во тоа, но, во исто време, знам дека многу луѓе мислат дека сум луд. Но, мислам дека ако луѓето ќе успеат да видат дека ова може да биде сериозна зделка што носи многу пари, многу туризам.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.