Опасна топлина ги погоди медитеранските земји со рекордни температури

Ова лето, многу земји страдаа од огромната топлина, сега температурата руши рекорди во медитеранските земји. Опасни топлотни бранови ја погодија централна и јужна Шпанија, јужна Италија, Грција, Македонија и западна Турција. Во некои земји, температурата на воздухот надмина 47 Целзиусови степени. Истражувачите заклучија дека климатските промени предизвикаа топлотните бранови да стануваат почести и поинтензивни низ целиот свет, убивајќи ранливи луѓе на кои им недостасува пристап до соодветна заштита.

Не само луѓето што бараат спас во водата, страдаат од топлина, животните исто така имаат тешкотии. Во зоолошките градини, на животните им се дава вода и замрзнато овошје и зеленчук неколку пати на ден за да им помогнат да ја издржат топлината.

Топлото и суво време, исто така, придонесува за појава и брзо ширење на шумските пожари. Сега шумите горат во многу европски земји, каде илјадници пожарникари и стотици единици специјализирана опрема се фрлени за гаснење на пожарот.

Топлотниот бран во неколку медитерански земји е уште еден доказ за опасностите што не очекуваат поради глобалното затоплување на планетата.

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!