Оптичка илузија: Црвениот брод кој плови по небото во Шкотска

Еден збунет човек фатил зачудувачка оптичка илузија на која се гледа голем брод кој изгледа како да плови преку небото.

Колин Мекалум го забележал црвениот брод кој очигледно лебди над хоризонтот додека патувал низ Банф, Абердиншир, Шкотска, во Петокот.

На почетокот со страв, тој ја снимил невообичаената глетка, пред да разбере дека е оптичката илузија.

На снимката, низок облак  отежнува да се види каде завршува бледо сината вода и започнува небото со слична боја.

Заедно со ова, делот од водата поблизу до брегот изгледа потемно, бидејќи е во сенка на друга формација на облак.

Килот на бродот е потопен во вода и затоа изгледа како плиток сад што лебди над хоризонтот.

Колин, работник за здравство и безбедност од Туриф, Абердиншир, [kotska, го сподели клипот и неговите слики на Фејсбук  истиот ден, пишувајќи: „Видов оптичка илузија во реалниот живот во Банф денес“.

Колин рече: „Кога првпат го видов бродот, морав да погледнам два пати, бидејќи искрено мислев дека плови на небо“.

„По понатамошна проверка, сепак, забележав дека тоа е всушност само извонредна оптичка илузија“.