Орангутан на кој му беше доделена „личност“ го прослави својот 34-ти роденден

Орангутан по име Сандра на кој му беше доделена правна личност пред 5 години, го прослави својот 34-роденден со стил.

Сандра го прослави својот роденден со специјалниот пријател, 31-годишен машки орангутан по име Џетро, во Центарот за големи мајмуни во Ваучула, Флорида.

Сандра била префрлена од зоолошката градина Буенос Аирес во Аргентина на 5 ноември минатата година и најверојатно ѝ помогнало што на нејзиниот роденден добила многу подароци во духот на Денот на вљубените. Двојката го прослави роденденот на Сандра заедно, присуствувајќи на забава комплетна со транспаренти, срца и подароци.

Пети Раган, директор на Центарот за големи мајмуни, рече дека орангутанот „убаво се прилагодил на нејзиниот живот во засолништето“. Таа рече дека, додека Сандра била многу срамежлива кога пристигнала во центарот на Флорида, откако претходно живеела сама во зоолошката градина во Буенос Аирес, но сега совршено се населила.

Случајот на „личноста“ на Сандра беше инициран во 2015 година од страна на групата за заштита на животните во Аргентина, наречена AFADA. Бидејќи Сандра не го поднесувала добро фактот да биде „изложена“ во зоолошката градина. Пресудата значела дека орангутанот не е правно животно, туку нечовечко лице и има право на некои законски права што ги уживаат луѓето и подобри услови за живеење.