Освен што гори, може да биде и вкусна – хранливи состојки и предлог јадења со коприва што треба да се најдат на вашата трпеза

Копривата е уникатно растение. Се користело за изработка на ткаенини, се користело како лек и едноставно за храна. Копривата е снабдувач на витамини и микроелементи кои на човечкото тело, ослабено од зимата, му се толку потребни. Јадењата од коприва можат да бидат едноставни, или можат да му оддадат почит на која било позната кујна со својата софистицираност. Да видиме што може да се направи од ова неверојатно растение, кое толку често и неправедно е навредувано и отфрлано.

 

Освен што гори, може да биде и вкусна - хранливи состојки и предлог јадења со коприва што треба да се најдат на вашата трпеза

Идеи како да се зготви

Пред да почнете да готвите нешто од коприви, треба да ги изгорите. Како резултат на тоа, можете да ги земете копривите со раце без страв дека ќе се изгорите.
Значи, наједноставното јадење: салата од коприва.

За наједноставната салата од коприви ќе ви требаат коприви, млад кромид, магдонос, тврдо варени јајца, павлака. Сите состојки се сечкаат и се мешаат, се посолуваат, а потоа салатата се зачинува со павлака.

Друга едноставна салата од коприва вклучува коприва, млад кромид, урда, павлака, сол по вкус. Можете да додадете и друго зеленило во салатата: копар, магдонос, целер.

Овие салати може да се направат покомплицирани со додавање на разновиден зеленчук: домати, свежи краставици, слатки пиперки, зелена салата, ротквици. Можете да додадете и сирење (моцарелата е многу добра), но во овој случај е подобро салатата да се зачини со растително масло.

 

Идеи како да се зготви

Предлог пита со риба и коприви

За ова ќе ви треба лиснато тесто (купено готово во најблиската продавница), варен ориз, конзервирана риба во масло или свој сок, тврдо варено јајце, сол и зачини по вкус.
Конзервираната риба се пасира со вилушка, се меша со ориз, сечкано јајце и коприви, се крши и лесно се пржи во растително масло. Питата се полни со оваа смеса и се пече во рерна. Можете да додадете и ситно сечкан зеленчук во филот – млад кромид, копар, магдонос.

 

Предлог пита со риба и коприви

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *