Откачен експеримент покажува како да вклучите стар компјутер на навидум невозможен начин

Не многу луѓе би помислиле да користат винил плоча за вклучување на компјутер, но едно лице успеа да го стори тоа со стар компјутер на IBM. Додека многу луѓе тестираат кои предмети можат да бидат користени за играње Doom, Џозеф Богин тргна во уште посложена потрага. Процесот е релативно тежок, но резултатот е податок од винил диск што се користи за подигнување на посакуваниот компјутер.

Ова нема да биде остварлива опција за современите системи, но Богин успеа да го искористи стариот хардвер на компјутер IBM за да ја направи оваа идеја уникатна реалност. Од оваа точка, плочата врти аналогно снимање на бутабилен драјвер за RAM меморија. Овој RAM-уред само за читање содржи модифициран FreeDOS јадро и датотеките се пренесуваат преку кабел за печатач.