Откриена нова супстанца во кората од портокал која може да има изненадувачки здравствени придобивки за нашето срце
Горчливата кора од портокал е тука за да го заштити плодот, а може да ја заштити и нашата внатрешност, само ако престанеме да ја фрламе.
Сега е откриено дека кората од портокал содржи ново, биоактивно соединение, наречено ферулоилпутресцин (FP), кое може да има корист за здравјето на срцето кога се јаде.
Неговото откритие во кора од портокал ги возбуди научниците од Универзитетот во Флорида и американското Министерство за земјоделство.
Во експериментите, кога глувците биле хранети со хранлив екстракт од кора од портокал, богат со FP, шест недели по ред, истражувачите забележале намалување на крвните биомаркери поврзани со воспаление и кардиоваскуларни болести. Дури и кога конзумирале диета богата со маснотии во ова време, животните кои биле хранети со дневна доза на FP внесувале помалку масти од контролната група.
FP е метаболит кој првично се наоѓал во листовите и сокот од грејпфрут. Иако се појавува и во некои портокали, се чини дека не е присутен во зелените лимони, лимонот или мандарините.
Соединението доби голем интерес во последниве години поради неговиот антиоксидативен и антиинфламаторен потенцијал, но сè уште има многу што експертите не знаат за него.
„Ова е ново откритие што го нагласува претходно непризнаениот здравствен потенцијал на ферулоилпутресцинот во намалувањето на ризикот од кардиоваскуларни болести“, вели научникот за храна Ју Ванг од Универзитетот во Флорида.
Портокалите се едно од најпопуларните овошја во светот, кои најчесто се консумираат за нивниот сок со горчливата кора што обично се фрла. Секоја година, 32 милиони тони кора од портокал одат во отпад, иако кожата е совршено јадлива и може да биде добра за нас.
Во Флорида, околу половина од кората од портокал во државата се дава на говеда. Но, можеби има причина да задржиме некои за себе.
Во споредба со сочниот дел, кожата на портокалот содржи импресивна концентрација на витамини, антиоксиданси и лимонен – хемикалија која може да има антивоспалителни и антиканцерогени својства. Да се открие кои биоактивни соединенија се најважни за човековото здравје и зошто, ќе биде клучно доколку научниците сакаат да го направат најздравиот можен екстракт.
FP не треба да се занемари. Кога се консумира овој метаболит, се чини дека спречува некои специфични бактерии во цревата да плукаат нуспроизвод наречен триметиламин (TMA) додека ја разградуваат храната.
TMA се произведува од цревни бактерии кои често се вклучени во варењето на месото или во диетите со висока содржина на масти и ниски протеини. Кога ова соединение влегува во крвотокот преку цревата, оди во црниот дроб и се метаболизира во триметиламин N-оксид (TMAO). TMAO е поврзан со зголемен ризик од акумулација на артериски плаки, срцеви заболувања, мозочен удар, дебелина и дијабетес тип 2. FP во кора од портокал може да помогне да се спротивстави на тој ризик.
Во експериментите во Флорида, кога глувците биле хранети со екстракт од кора од портокал што содржи FP, нивните нивоа на TMA и TMAO биле намалени, дури и кога бактериите кои вообичаено ги произведувале овие метаболити продолжиле да се варат.
Дали истите придобивки се однесуваат на луѓето е нејасно, но USDA е заинтересирана да дознае.
Работата на Ванг и нејзините колеги беше овозможена со грант од 500.000 американски долари од владиниот оддел за да се испита дали екстрактот од кора од портокал може да го подобри здравјето на нашите црева и срца.
Кората од портокал не е најлесната храна за внесување во оброкот, но ако научниците можат да дизајнираат потрошен производ тој би можел да стане популарен. Неколку компании веќе брзаат да го направат токму тоа.
Коментирај анонимно