Откриено е последното парче од сложувалката: Зошто луѓето НЕКОНТРОЛИРАНО се дебелеат?

Одамна е познато дека исхраната богата со шеќери и масти го зголемува ризикот од дебелина кај луѓето – поради вишокот калории и енергија. Но, сега истражувачите веруваат дека најпопуларниот шеќер во храната предизвикува биолошки промени во човечкото тело што го прави физички полесно да се здебели и потешко да изгуби тежина.

 

 

 

Сирупот од пченка со висока фруктоза се користи во безброј прехранбени производи, дури и оние кои се сметаат за здрави, вклучувајќи протеински барови, леб од цели зрна и житарки.  Новата анализа на претходните студии покажа дека го намалува нивото на хормонот на ситост, го спречува телото да користи резерви на маснотии за енергија и го забавува метаболизмот, што го отежнува телото да ја согорува енергијата од храната. Наодите го оспоруваат долгогодишното верување дека единствениот диктатор на дебелината е прејадување и трошење малку енергија, што доведува до акумулација на маснотии во телото.

Фруктозата природно се наоѓа во овошјето, но типот што најчесто се консумира во САД е земен од пченка, лишен од витални хранливи материи и влакна и се претвора во сируп од пченка со висока фруктоза.
Се наоѓа во илјадници секојдневни прехранбени производи од леб и протеински барови до бонбони и долго време се поврзува со дијабетес, висок крвен притисок и срцеви заболувања. Сега, научниците открија дека рафинираниот фруктозен сируп има повеќекратни ефекти врз телото што го прави поверојатно да доведе до дебелина отколку другите видови шеќер и адитиви во храната.

„Иако практично сите хипотези ја препознаваат важноста од намалување на ултра обработената и „нездрава“ храна, останува нејасно дали фокусот треба да биде ставен на намалување на внесот на шеќер“.

Сирупот од пченка со висока фруктоза се прави од пченка и се разложува на еден вид шеќер наречен гликоза. Дел од таа гликоза потоа се трансформира во супер слатка фруктоза.
Голем дел од истражувањата научниците ги направија на глувци, што е ограничувачки фактор кога станува збор за одредување како овие хипотези би можеле да се применат кај луѓето.

 

 

 

Иако го оспоруваа старото верување дека дебелината е поттикната од прејадување и малку вежбање, истражувачите разгледаа дополнителни хипотези презентирани од други истражувачи во различни студии за да бараат што ја предизвикува дебелината. Тие открија дека сите хипотези се валидни, вклучително и онаа која ги обвинува едноставните јаглехидрати кои брзо се разградуваат во телото затоа што го стимулираат производството на инсулин, што доведува до таложење на маснотии.

Д-р Ричард Џонсон, водечки истражувач од Медицинскиот кампус на Универзитетот во Колорадо Аншуц, рече: „Во суштина, овие теории, кои ставаат низа метаболички и диететски двигатели во центарот на епидемијата на дебелина, се сите парчиња од загатката обединета со едно последно парче: фруктоза.

„Фруктозата е она што го поттикнува нашиот метаболизам да премине во режим на ниска моќност и да ја изгубиме контролата врз апетитот, но мрсната храна станува главен извор на калории кои поттикнуваат зголемување на телесната тежина“.

Фруктозата се наоѓа во овошјето, но научниците велат дека редовното јадење јаболко или банана за појадок нема да претставуваат проблем. Во овошјето, фруктозата се балансира со високите нивоа на здрави влакна и други хранливи материи.

Експертите објаснија кога луѓето внесуваат храна богата со фруктоза, количината на употреблива енергија достапна за поддршка на клетките на телото опаѓа, што доведува до чувство на глад. Повеќето јаглехидрати и масти кои луѓето ги јадат ги заменуваат нивоата на АТП, молекула која ги поттикнува клетките за да можат да се движат, да се делат и да ги извршуваат основните функции во човечкото тело потребни за опстанок. Ова го поттикнува ослободувањето на хормонот наречен лептин, кој му сигнализира на мозокот дека е време да престане да јаде.

Но, кога фруктозата се метаболизира во црниот дроб, таа користи АТП како извор на енергија. Ова предизвикува опаѓање на нивото на горивото, а во исто време се меша со способноста на телото да ги користи складираните масти како енергија. Намалувањето на АТП во клетките е поврзано со глад, жед, зголемен внес на храна, намален метаболизам во мирување, зголемена апсорпција на сол и многу повеќе, а сето тоа може да доведе до зголемување на телесната тежина.

Во меѓувреме, црниот дроб, каде што се метаболизира фруктозата, произведува инсулин, предизвикувајќи пад на нивото на шеќер во крвта, што доведува до чувство на глад.
Истражувањето за специфичните двигатели на дебелината, сè до хранливата состојка, има големи импликации за пошироката борба против дебелината, давајќи увид во можните насочени третмани кои на крајот би можеле да се покажат дури и поефикасни од најефективните лекови на пазарот, „Wegovy“ и „Ozempic“.

Д-р Џонсон вели: „Фруктозата е она што го поттикнува нашиот метаболизам да премине во режим на слаба моќност и да ја изгубиме контролата врз апетитот, но мрсната храна станува главен извор на калории што предизвикува зголемување на телесната тежина“.

 

 

 

Истражувачите напишаа: „Како што може да се види, сите хипотези имаат тенденција да се фокусираат на улогата на високо преработената „нездрава“ храна, но секоја се фокусира на различна група на храна, а тоа доведе до различни пристапи во управувањето. Често се сметаше дека овие хипотези се некомпатибилни една со друга… Сепак, овде би сакале да предложиме дека сите овие хипотези да се фокусираат на важни аспекти за тоа како се развиваат дебелината и дијабетесот и дека тие не се некомпатибилни, туку комплементарни“.

Тие ја споредија нивната теорија со подготовката на мечките за хибернација.

Животните јадат овошје за да ги задржат резервите на маснотии за да преживеат дури осум месеци.

„Тоа е спектакуларен систем кој ги подготвува животните за време кога храната, водата или кислородот се помалку обилни, како на пример при подготовка за миграција на далечина или хибернација“.

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *