Ова е храната што треба да ја јадете за да го намалите крвниот притисок – особено ако сте во менопауза
Жените во менопауза кои внимаваат на нивниот крвен притисок би требало да ја зголемат консумацијата на одредени намирници богати со калиум. Тие се почувствителни на штетните ефекти од солта, а новите истражувања покажуваат дека зголемениот внес на калиум – преку храна како авокадо, лосос и банани – може да го ублажи влијанието на солта, што може да биде поефективно од намалувањето на внесот на сол за намалување на крвниот притисок.
Солта го зголемува притисокот поради задржување течности и можни промени во бактериите во цревата. Истражување објавено во „Hypertension Research“ во јуни покажа дека високо-солената исхрана го намалува нивото на добри бактерии и создава дефицит на молекули кои го контролираат воспалението. Без доволно од овие молекули, ѕидовите на крвните садови може да се оштетат, што води до зголемување на притисокот.
Намалувањето на солта има значајни придобивки. Според истражување од 2020 во Британскиот медицински журнал, секоја половина лажичка сол помалку може да го намали систолниот притисок за 1,1 мм., а дијастолниот за 0,3 мм. За намалување од 5 мм., потребно е да се намали внесот на сол за околу една и пол лажичка дневно.
Просечниот човек консумира над 8 грама сол дневно, околу 40% повеќе од препорачаното, од кои 70% се наоѓа во ултра-обработени продукти. Затоа, подобрувањето на соодносот меѓу натриум и калиум може да има значително влијание. Истражување од 2024 во „BMC Public Health“ покажа дека овој сооднос има поголемо влијание врз притисокот од само намалувањето на солта.
Калиумот ја спротивставува солта со релаксирање на крвните садови, отстранување на натриумот преку урина и одржување на балансот на течности. Жените во менопауза, поради намалениот естроген, се особено погодени, што значи дека овој сооднос е критичен за нивното здравје.
Препораки за балансирање на натриумот и калиумот:
- Користете калиумска сол: Замена на натриум-хлорид со калиум-хлорид може да го намали притисокот, како што покажало истражување од 2021 година во „New England Journal of Medicine“.
- Освен бананите, богати извори на калиум се зелјестиот зеленчук, гравот, млечните производи, компирот (печен) и риби како лосос.
- Избегнувајте сендвичи со шунка: Белиот леб содржи значително ниво на сол. Намалете го внесот или избирајте опции со помалку сол.
- Додадете повеќе печурки: Наместо сол, печурките и доматите ќе додадат вкус и калиум.
- Солената храна е подобро да се консумира наутро, кога телото поефикасно го обработува натриумот.
Истражувањата покажуваат дека консумирањето калиум во доволна количина од 3,500 мг. дневно е поврзано со намален ризик од смрт, што е постигливо преку разновидна исхрана.
Коментирај анонимно