Ова е најчудната гасеница во светот: Личи на стапче, за во наредниот момент да се претвори во змија

Никогаш нема да престанеме да им се восхитуваме на чудата на природата. Ова е гасеницата Hemeroplanes triptolemus, која слободно може да се нарече господарка на трансформациите. Кога е во опасност, гасеницата се претвора во змија за да ги исплаши непријателите. Трансформацијата изгледа импресивно. Ваквите змии-гасеници живеат во тропските шуми на Мексико и Централна Америка.