Ова е најдобрата држава за основање на семејство според научно истражување

Основањето на семејство не е лесно без разлика каде и да се наоѓате во светот. Првин секако ви треба вистинската личност со која ќе го основате семејството. Сепак, постојат некои места што дефинитивно помагаат во олеснување на многуте предизвици на родителството.

Според Индексот за основање на семејство 2020 убавиот Исланд се најде на прво место, како идеална држава за основање на семејство и воспитување на дете. Исланд се рангираше на многу фактори, постигнувајќи врвна класа А + во безбедност, среќа, цена и здравје. Оваа впечатлива нордиска земја добро се снајде и со образованието и времето, постигнувајќи Б- и А- соодветно.

Asher & Lyric го составиле овој индекс од статистиката направена од 30 глобални извори. Сите скандинавски земји се рангирани многу високо, со тоа што Исланд внимателно го следат Норвешка, Шведска и Финска. Исланд се најде и како најбезбедна земја на списокот, како и трета најсреќна. Овие два фактори се поврзани, при што среќните луѓе се статистички имаат помала веројатност да извршат кривични дела; затоа придонесува за сеопфатно мирно општество.

Понатаму, Исланд е познат и како глобален лидер во областа на човековите права, излегувајќи на второто место на оваа листа. Земјата дава големо значење на еднакви права за „сите лица, од која било нација, без оглед на нивниот престој, пол, националност, раса, религија, јазик или друг статус“.

На другата страна на монетата е Америка, која постигна крајно слаби оценки. Доаѓајќи на 34-то место, на второто место од крајот по индексот до Мексико, Америка постигна серија на немилосрдните Ф (единици) кога станува збор за безбедноста, цената и времето. Шокантно лош исход за една од најбогатите земји на планетата.

Според сознанијата на овој индекс, мајката која треба да се породи има двојно поголема веројатност да умре при породување во Америка отколку во Канада и покрај американските семејства кои плаќаат повеќе од три пати повеќе за породувањето.