Ова е првиот неверојатен паметен часовник кој е креиран само за слепите

Без разлика дали станува збор за Apple Watch или Samsung Galaxy Gear, паметните часовници се најпотребна технологија за вашите зглобови, победувајќи ги традиционалните чувари на време со својата фитнес и телекомуникациска придобивка.

Сепак, слепите луѓе – до сега – останаа зад другите при што секој нов паметен часовник може да се пофали со зачудувачки визуелни дисплеи, но мала достапност. Сепак, сето тоа ќе се промени, благодарение на Дот часовникот.

Пронајдокот на Dot Incorporation е првиот часовник со Брајово писмо и тактилен паметен часовник, дизајниран со стилски финиш и модерен да биде што е можно поефикасен.

Според веб-страницата на Dot Incorporation, придобивките од часовникот се: „Dot Watch ви овозможува да го доживеете времето на еден сосема нов начин: без звук, самите. Овозможува директен пристап до сите практични карактеристики што ви се потребни повеќе пати во текот на секој ден: Време и датум, Аларм часовник, Тајмер и стоперица. Дури ви го кажува времето до секунда. Навистина, ново чувство за време.“

И покрај тоа што е првиот паметен часовник со Брајово писмо тој не ги исклучува и оние кои не го знаат писмото. Часовникот има опција да го научите писмото. Освен со точки ќе ви ја прикаже и бројката и на овој начин ќе можете да се запознаете со азбуката.

Освен наградата за одличен дизајн часовникот има и неверојатна батерија која по едно полнење трае дури 10 дена.