Ова се најлошите 100 јадења во светот. Дали има некое македонско на листата?
Патничкиот водич TasteAtlas состави листа од 100 јадења што читателите најмалку ги сакале, со резултати добиени од речиси 600.000 оценки од целиот свет.
На последното место се најдоа финските кнедли „блодпал“ (blodpalt), кои добија само 1,6 ѕвезди од можни пет.
Овие кнедли, поврзани со северна Шведска и Финска, се прават од брашно од ‘рж или јачмен, измешано со животинска крв.
Но, и едно британско класично јадење се најде на оваа листа и официјално беше прогласено за петтото најлошо јадење на сите времиња.
Традиционалните желирани јагули од источен Лондон добија само 2,1 ѕвезда, при што љубителите на храна беа одвратени од нивната необична текстура.
Овој уличен специјалитет датира од 18 век како евтин и едноставен начин за приготвување оброк – бидејќи јагулите биле една од ретките риби кои можеле да преживеат во силно загадената река Темза во тоа време.
Јагулите се покриени со желатин, каранфилче, оцет, бел бибер и сол и сè уште може да се најдат во многу продавници.
На второто место се најде шпанскиот „бокадило де сардинас“ (bocadillo de sardinas), кој доби оценка од 1,9.
Иако на прв поглед делува обично – бидејќи е само сендвич – тој е наполнет со конзервирани сардини, кои понекогаш се комбинираат со пиперки, домати, коријандер, варени јајца, мајонез и сос од јогурт.
На третото место е друго шведско јадење – високо калоричниот „калскрове“ (Calskrove), кој претставува калцоне пица полнета со хамбургери и помфрит.
Шпанското јадење „ангулес а ла казуела“ (Angulas a la cazuela), потекнува од Баскија, и се најде на четвртото место.
Очигледно, читателите не се љубители на јагули или риба, бидејќи традиционалното јадење се прави од млади јагули (angulas), лук, лути пиперки, маслиново масло и сол.
Останатите во топ 10 вклучуваат нудли бургер од Њујорк, чапелеле (чилијански леб), „фавес а ла каталана“ (грав готвен со колбаси), „Торамматур“ (месо и риба од Исланд, вклучувајќи ајкула) и тајландско кисело кари од рибни внатрешности.
Рангирањето се базира на мислењата на публиката на TasteAtlas, но веб-страницата инсистира дека тоа не треба да се гледа како „финален глобален заклучок за храната“.
На веб-страницата пишува: „Целта е да се промовираат одлични локални јадења, да се поттикне гордост во традиционалните рецепти и да се разбуди љубопитноста за јадења што не сте ги пробале.“
Еве ги 100-те најлоши јадења.
- Блодпал – Финска
- Сендвич со сардини (Бокадило де сардинас) – Шпанија
- Калскрове – Шведска
- Јагули во тава (Ангулес а ла казуела) – Шпанија
- Желирани јагули – Велика Британија
- Нудли бургер – САД
- Чапалеле – Чиле
- Грав со колбаси (Фавес а ла каталана) – Шпанија
- Торамматур (месо и риба) – Исланд
- Кисело кари со рибни внатрешности – Тајланд
- Копринени црви – Тајланд
- Мункејк (Месечев колач) – Кина
- Свид (Сварена глава од овца) – Исланд
- Амбујат – Брунеи
- Нервети (Тенки парчиња свински нозе) – Италија
- Тинутан (кокосово кари) – Индонезија
- Сендвич со мармит и помфрит – Нов Зеланд
- Пилешки желудници – Португалија
- Супа со коски (Хеусупе) – Швајцарија
- Салата од жабји очи – САД
- Пржени пајаци – Камбоџа
- Ѓаволски бубрези – Велика Британија
- Салата со јагнешки дроб – Грција
- Гомме (пудинг од сирење) – Норвешка
- Маслена чорба – Гренада
- Зимлок (црна супа) – Полска
- Црн пудинг – Ирска
- Банку (ферментирано тесто) – Гана
- Лутефиск (осолена риба) – Норвешка
- Црнина (чорба со крв) – Полска
- Супа од леб – Чешка
- Кугел (печиво од тестенини) – Израел
- Балалит (сладки тестенини) – Обединети Арапски Емирати
- Орез шу’ит (ориз со грав) – Израел
- Јајца на свекорот – Тајланд
- Паники (чорба од лилјаци) – Индонезија
- Куреш бамија (грав со месо) – Иран
- Тиргел (меден бисквит) – Швајцарија
- Теле во желе (Калвсилта) – Шведска
- Глава од патка – Кина
- Гачас (каша од брашно) – Шпанија
- Морско прасе – Перу
- Шакарап (зеленчукова салата) – Узбекистан
- Салата од компир – Јужна Кореја
- Колпите (пита од тесто) – Косово
- Лонгеоле (салам од свинско месо) – Швајцарија
- Мармит (солен сос од квасец) – Велика Британија
- Балут (оплодено јајце) – Филипини
- Крвен пудинг – Шведска
- Скландраусис (сладок тарт) – Латвија
- Зунгенвурст (колбас од јазик) – Германија
- Пудинг со крв – Виетнам
- Беондеги (гусеници во сос) – Јужна Кореја
- Газпачо (студена супа) – Шпанија
- Мелсупе (супа од брашно) – Швајцарија
- Чорба од компири (Калдо де папас) – Шпанија
- Варени папрати – Канада
- Рижото со јагоди – Италија
- Маслова помазанка (паштета од маст) – Чешка
- Фицел Пикард (печива од француски тесто) – Франција
- Ката-кат (зачинето јадење од органи) – Пакистан
- Миси роти (хлеб од наутово брашно) – Индија
- Том Чует (супа од морска храна) – Тајланд
- Сучар (сув леб) – Чешка
- Бурбурелија (супа од мешунки) – Грција
- Паулиста (супа од зрнца) – Бразил
- Капуска (зелка со месо) – Турција
- Мајсјес (посип од шеќер и анасон) – Холандија
- Фискеболер (топчиња од риба) – Норвешка
- Напоритан (јапонска паста) – Јапонија
- Чоколадна сланина – САД
- Свиско месо со грав – САД
- Печени ендивии со шунка – САД
- Индигирка салата – Русија
- Тете де во (глава од телец) – Франција
- Риз Казимир (ориз со кари) – Швајцарија
- Хормига кулона (големи мравки) – Колумбија
- Насибал (полнети ролати) – Холандија
- Пилешко ала Кинг – САД
- Милионбоф (чорба од месо) – Данска
- Борлевес (чорба од вино) – Унгарија
- Фијамбре (зеленчук со месо) – Гватемала
- Ролат од зеленчук – Ирска
- Пиканте де куј (зачинето морско прасе) – Перу
- Гапама (тиква со ориз и суво овошје) – Ерменија
- Смалахове (глава од овца) – Норвешка
- Сара удон (крцкави тестенини) – Јапонија
- Фастенвахе (леб за пост) – Швајцарија
- Кнеип леб (црн леб) – Норвешка
- Маринирана харинга – Германија
- Јаболкова тортиља – Шпанија
- Пастел Кордобес (колач со тиква) – Шпанија
- Хонгео (ферментирана риба) – Јужна Кореја
- Секихан (ориз со црвен грав) – Јапонија
- Оља де карне (чорба од месо) – Костарика
- Пепиан де куј (месо од морско прасе) – Перу
- Афанг супа (чорба од зеленчук) – Нигерија
- Сесваа (чорба од месо) – Боцвана
- Боло пециво (традиционално печиво) – Португалија
- Колачиња со салата – САД
Коментирај анонимно