Оваа баба има 92 години и сѐ уште работи како лекар и вели дека помагањето на пациентите ѝ носи најголема радост

Велат дека треба да го работиме она што го сакаме и да го сакаме она што го работиме. И оваа баба е одличен пример за мотото.

Д-р Ао Жонгфанг сè уште работи на 92-годишна возраст и е ентузијастично настроена кон својата работа како лекар во болница во источна Кина.

„Да можам да им служам на пациентите и да лекувам пациенти, ми носи најголема радост“, гордо вели докторката. Откако официјално се пензионирала во 1994 година, овој специјалист за крвни заболувања, чиј сопруг исто така бил лекар, одлучи да се врати кај својата поранешна работа, во провинциската народна болница Џиангсу во градот Нанџинг.

Таа вели дека сака да продолжи со „придонесот на своите вештини и знаење“ на оние кои имаат потреба. Денес, таа работи од четири до пет смени неделно, давајќи консултации и врши физички прегледи на пациентите. Таа вели дека прегледува повеќе од 600 пациенти неделно.

Родена во 1928 година, искусната докторка вели дека нејзината страст за работа е нејзината тајна за долг живот. Таа вели дека разговорот со пациентите ѝ го задржува размислувањето и дозволува да го користи својот мозок секој ден, а додека пешачи до работа од дома ѝ дава можност да вежба.

Бидејќи се посветува на медицинското поле повеќе од четири децении, несебичниот лекар се нарекува себеси „медицински војник“ и дури рече дека е подготвена да „умре на бојното поле“. Со текот на годините, д-р Ао не само што се дружеше со стотици пациенти, туку и ја поддржуваше работата на нејзиниот сопруг лекар и роди син и доби внука, кои исто така се лекари.

Синот работи во истата болница со својата мајка и е многу горд на тоа, а неговата ќерка студирала во Америка и сега е лекарка во Општата болница во Масачусетс од Медицинскиот факултет Харвард.