Оваа кремаста супа од карфиол е вистинска утеха во чинија: еден едноставен додаток ѝ дава магичен вкус

Со доаѓањето на студените денови, започнува сезона на супи – она неповторливо време кога топла чинија супа со крцкав леб е најдобриот лек за студот. Од супа од праз и компир, преку француска супа од кромид, па сè до класичната со пилешко, изборот е речиси бескраен. Но една супа се издвојува – кремаста супа од карфиол која ќе ви ја промени идејата за утеха во чинија.

Оваа кремаста супа од карфиол е вистинска утеха во чинија: еден едноставен додаток ѝ дава магичен вкус

Трикот за совршена кремаста текстура е компирот

Популарниот готвач Алфи Штајнер, кој ги споделува своите рецепти на Инстаграм под името @alfiecooks, во својата есенска серија ги откри тајните на оваа супа. Преставувајќи ја својата варијанта, вели: „Оваа супа заситува, топли и вистински лек за есента”. Во неа, освен карфиол, додава и компир, кој, според него, го носи вкусот на ново ниво и ја прави супата луксузно кремаста.

Трикот за совршена кремаста текстура е компирот

Позитивните реакции не престануваат: „Ова е најдобриот рецепт, целото семејство го обожава!“

Обожавателите во коментарите се одушевени: „Луѓе, ова е најдобриот рецепт, го правев три пати досега и сите го сакаат.” Друг коментар вели: „Ја правам оваа супа од време на време. Одлична е. Семејството ми ја обожава. Благодарам за рецептот.” Трет нагласува: „Оваа супа ја направи мојата ќерка повторно да го засака карфиолот. Сега ова е нејзиниот омилен рецепт. Секојпат ми ја бара неделно!“

Позитивните реакции не престануваат: „Ова е најдобриот рецепт, целото семејство го обожава!“

Едноставен рецепт – состојките и чекорите за незаборавна есенска супа за 4-6 лица

Состојки:
– 1 карфиол (листовите може да ги изпечете и да ги јадете како закуска)
– 1 компир
– 1 кромид
– 1 лажица маслиново масло
– Малку путер
– 3 чешниња лук
– Неколку гранчиња мајчина душичка (само листови)
– 1 литар зеленчуков бујон или вода со коцка за зеленчукова супа
– 100 мл течна павлака
– 2 лажици нутритивен квасец (по желба)
– Сол и бибер по вкус
– Малку сечкан млад лук или власец (за сервирање)
– Малку чили масло (за декорација)
Начин на подготовка:
1. Карфиолот исчистете го, разделете на цветчиња и исецкајте ја дршката. Компирот и кромидот исецкајте ги на коцки.
2. Во тенџере на средна температура ставете маслиново масло и путер. Кога ќе се растопат, додајте го кромидот, компирот и малку сол. Динстајте 5-10 минути.
3. Додадете лук и мајчина душица, оставете да замириса, па додадете ги цветчињата карфиол (неколку оставете за декорација). Пржете уште 5 минути.
4. Прелијте со зеленчуков бујон, нека зоврие, па оставете да се вари додека не омекне карфиолот.
5. Ставете павлака и нутритивен квасец, добро измешајте.
6. Изблендирајте ја смесата до целосна мазност. Додајте сол, бибер и по потреба уште малку супа.
7. Преостанатите цветчиња кратко испржете ги за декорација. На крај сервирајте со власец, малку павлака и неколку капки чили масло, со топол леб.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *