Овие 15 фотографии ќе ви помогнат да го сфатите местото на Земјата во Универзумот

Ние сме толку заглавени во меурчињата на нашите социјални животи што понекогаш забораваме колку се незначителни некои работи кога ќе се погледне целосната слика.

И додека за некои луѓе оваа реализација може да биде утешна, дека истуреното кафе, изгубената работа или загубата на врската се само толку мал дел од работите што се случуваат во универзумот, за други помислата може да биде апсолутно застрашувачка. Со овие слики можеби ќе мора да застанете на секунда и да преиспитате како гледате сè околу вас!

Ова е Земјата, планета на која сите живееме во моментов

Еве колку Месечината е далеку од Земјата, не изгледа многу нели?

Но во таа празнина можат да се сместат сите планети од Сончевиот систем!

Еве како изгледа Северна Америка во Споредба со Јупитер

Доколку прстените на Сатурн беа поставени на Земјата еве како би изгледале

Еве како го гледавме Плутон во 1994 година, а како во 2018

Еве како еден уметник ја замисли кометата Розета кога ќе се спореди со големината на центарот на Лос Анџелес. Ве тера да размислите за оние филмови со крајот на светот, зарем не?

Еве како изгледа Земјата во споредба со Сонцето

Нашето Сонце во споредба со ѕвездата Канис Мајорис

Ако VY Canis Majoris се смести во центарот на нашиот сончев систем, ќе стигне до орбитата на Сатурн

Ако Сонцето се намали до големината на бела крвна клетка, Млечниот пат ќе биде со големина на континенталниот дел на САД

Сите ѕвезди кои ги гледате навечер се дел од овој жолт круг

И ако мислевте дека Млечниот пат е огромен, тука е веднаш до ИЦ 1101, која е оддалечена 1,04 милијарди светлосни години

За да ја достигнеме „огромната огромност“ на универзумот досега претставена, еве фотографија од илјадници галаксии направени од вселенскиот телескоп Хабл

И ако дојдовте тука очекувајќи црни дупки, еве ги! Ова е споредено со орбитата на Земјата. Застрашувачки, зарем не?