Овие двајца момци од Мексико прават „кожа“ без да повредат ниту едно животно

Не се нови информации дека кожата е лоша за животната средина, но новиот мексикански бренд DESSERTO создаде иновативен нов начин за создавање на популарниот материјал без да им наштетуваат на животните или околината во процесот.

DESSERTO е основана од Адријан Лопез Велард и Марти Казарез. Тие се запознала во Тајван пред девет години додека студирале – Адријан работел на својот дипломски труд додека Марти учел да зборува кинески.

Марти се вратил во Мексико за да работи во модната индустрија, но Адријан не го сторил тоа до 2017 година, наместо тоа останал во Тајван за да работи во текстилната индустрија. По враќањето на Адријан во Мексико пред три години, тие повторно се сретнале.

Амбициозните момци го основале брендот DESSERTO во 2018 година, а во 2019, септември, ја создале својата прва кожа од кактуси. Потоа дебитирале со неа во Милано и нивниот бренд наскоро доживеа „бум“ во модната индустрија.

„Додека баравме растително решение, моравме да се фокусираме на растение кое беше во изобилство во Мексико за кое не беше потребно многу вода, ниту грижа со хербициди или пестициди, со цел да се намали стапката на загадување на животната средина и да се рангира на индустриските фаза. Исто така, протеинот во кактусот има природни непропустливи и својства на лепило што е многу корисно во креирањето на нашите био-смоли. Од друга страна, кактусот нè претставува сите нас како Мексиканци, толку што е дури и присутен на нашето национално знаме, така што се радуваме што работевме со тоа.“, вели Адријан.

DESSERTO, сепак, користи исклучително природен процес на собирање во кој не се вклучени животни и хемикалии. Додека брендот нема своја линија на производи од ваков вид на „еко-кожа“ можно е да користите некој од нивните прозиводи бидејќи ја продаваат својата кожа на модната и автомобилската индустрија.