Овие скалила се најдобрата илузија за 2020 година како и останатите топ 3

Оптичките илузии – без оглед дали се извршени од илузионист, каде што брзината на рацете игра клучна улога или ги прават луѓе што ја разбираат оптиката, позиционирањето на фотоапаратот, боите и како сето тоа работи заедно – необично е задоволувачко за гледање. Патем, има цел натпревар посветен на последниот вид илузии, многу соодветно наречен Натпревар за најдобра илузија на годината. И не така случајно, тие неодамна ги објавија победниците на 2020 година.

Значи, Конкурсот за илузија на годината е годишен натпревар, организиран од Друштвото за нервни корелати, чија цел е да ги прослави илузиите и перцепциите што биле создадени со помош на генијалност.

Сте слушнале за „Скалите на Шредер“?

Победникот оваа година беше 3Д-репрезентација на скалите на Шредер. Првично во 2Д форма скалите на Шредер се познати оптички илузии на германскиот природонаучник Хајнрих Г. Шредер, кои кога ќе се превртат, изгледаат сосема исти.

Па, 3Д моделот користен во оваа илузија е изработен од Кокичи Сугихара од универзитетот Меиџи, Токио, Јапонија. Описот објаснува дека ова е една од оние слики што имаат две толкувања, без разлика дали е 2Д или 3Д, и останува скалило што се гледа одозгора, и покрај тоа што се врти за 180 степени на вертикалната оска.

Второ место освои лименка Кока-Кола и огледало

Мет Притчард од Велика Британија е креаторот на оваа илузија. Илузијата вклучува рамка за огледало покрај ѕид што, кога се преместува, рефлектира лименка Кола. Освен што нема огледало, а рамката е проѕирна – има дупка во ѕидот со идентична лименка Кока-Кола.

Третото место му припадна на Даниел Марлевелд од Холандија, кој создаде сет од 2,5Д форми на решетки

Неговото видео содржи подвижни 2,5Д форми кои сите се дадени како мрежа за виткање. Трикот тука е дека некои краеви се свиткани на начини што прават да изгледа како да се гледа од горе и долу истовремено, додека со други, не можете да откриете на кој правец се врти.

Научниците од Универзитетот во Калифорнија исто така ја поднесоа својата илузија со бубамара

Марк Векслер, Патрик Каванаг и Стјуарт Антис се одговорни за оваа илузија. Во илузијата, неколку инскти трепкаат во спротивните агли на подвижната рамка со лисја. Меѓутоа, кога рамката ќе се отстрани, се чини дека светкавите бубамари се порамнети во една линија.