6-годишно момче собира пари за пожарите во Австралија и тој за 10 дена собра над 250.000 долари

Многу луѓе се обидуваат да ѝ помогнат на Австралија, направени се милиони донации низ целиот свет. Еден од овие хумани суѓтества е и Овен Коли, шестгодишник од Соединетите држави, Масачусетс, кој создава мали глинени коалии за да собере пари за Австралија.

Овен зема сива, бела и црна глина за да создаде симпатични коали за помалку од четири минути. За секоја продадена минијатура, неговите родители прават донација на „Wildlife Rescue South Coast“, кои им помагаат на животните во Нов Јужен Велс. Овен успеа да собере над 250.000 долари за 10 дена!

„Како и многумина од нас кога Овен прв пат слушна за пожарите во Австралија, тој беше уништен. Тој отиде и наслика слика за која подоцна ни рече дека е „желба за Австралија“ – тоа беше слика со коала, кенгур, динго и дожд. Сакавме да му обезбедиме излез за да не се чувствува беспомошен. Тој е огромен љубител на животни и веќе извесно време прави глинени ликови, така што заедно ја смисливме глинената коала и ја понудивме на пријателите и семејството како „благодарам“ за донациите за животни погодени од пожарите“, објаснува мајката на Овен.

Родителите првин ја објавиле иницијативата на Инстаграм со цел од 1.000 американски долари. Подоцна, бабата на Овен ја споделила оваа приказна со локалниот весник: „Знаејќи дека нашата локална заедница би сакала да донира, ние поставивме кампања GoFundMe со уште поамбициозна цел од 5000 американски долари. И тоа е кога приказната за мало момче што прави големи работи започна да се пробива низ целиот свет “.

Тие треба да направат околу 3000 коали. Семејството е благодарно за дарежливоста и добрината во време на потреба. „Заедно, можеме да направиме голема разлика и се надеваме дека глинената коала служи како потсетник секој ден“.

Ви благодарам што им помогнавте на австралиските животни, со љубов, Овен