Овој човек се откажал од алкохолот за да го трансформира својот живот и ова е неговиот напредок по 5 години

Широка насмевка, атлетско тело, фокусирање на тоа да биде здрав колку што може и желба да му се помогне на секој што се чувствува на најниско ниво – вака сега се чувствува Кени Дан. Сепак, пред точно половина деценија, воопшто не би го препознале. Овој ноември, Кени слави 5 години трезвеност.

Во 2016 година, тој беше на својата најниска точка, пиејќи од 12 до 24 алкохолни пијалоци секој ден и целосно се исклучуваше од реалноста најмалку 4 пати неделно. Сега е сосема спротивното. Тој го сврте својот живот, го прифати вежбањето со помош на DDP Yoga и ја постави границата неверојатно високо за сите нас кога станува збор за фокусирање и дисциплина.

„Да ми кажеше пред пет години дека мојот живот ќе има толку многу радост и значење како денес, немаше да ти верувам. Само чекав да умрам додека пиев“, вели Кени.

„Оваа најголема разлика меѓу тој човек пред пет години и мене денес е мојот став. Секој ден се будам возбуден за тоа што следува. Дури и во навидум секојдневните делови од мојот живот, можам да најдам задоволство во она што го работам, тоа е вистинскиот подарок што ми е даден“, додава тој.

Кени, исто така, се отвори за „будењето“ на оваа година во кое луѓето од сите краишта на Земјата стапуваа во контакт со него, барајќи совет за трезвеност.

„Луѓето ги гледаат моите слики или ги читаат моите интервјуа и одлучуваат дека конечно сакаат да престанат. Како и секогаш, едноставно им кажувам дека ги немам сите одговори, но можам да ги поврзам со луѓе како мене во нивната заедница. Некако е возбудливо, остварувањето повици и пишувањето е-пошта за да се поврзат луѓето со другите во закрепнување. Пред неколку месеци дури помогнав да поврзам алкохоличар кој живее во Либерија со опоравените алкохоличари во Јужна Африка!“, вели Кени.

Барањето помош не е слабост, во умот на Кени. Ако се мачите, мора да разговарате со најблиските. Тие ќе подадат рака за помош. „Ако се чувствувате како да сте апсолутно на дното и не можете да продолжите да живеете со зависност, ве молиме контактирајте со некој на кого му верувате. Пријател, член на семејството, соработник, било кој. Само кажете им дека ви треба помош.“

„Некогаш бев човек кој не можеше да направи повеќе од еден склек. Во месец октомври 2020 година, направив 7.000 склекови. Само на Ноќта на вештерките истуркав 575! Се сеќавам дека кога можев да направам 5 склекови по ред и верував дека тоа е чудо!“ тој објасни дека доследноста е една од тајните на неговиот успех. „Никогаш не би можел да влезам во најдобрата форма во мојот живот на 38 години ако не бев доследен“.

„Последниот пат кога пиев, имав една недела одмор и си купив пакет пиво и требаше да го рационализирам за една недела. 3-4 пива навечер. Првата вечер откако го легнав син ми, го отворив првото пиво. Тоа беше во 20 часот. До 23 часот испив 19 пива. Нешто во мене ми рече: „Кени, твојот живот повеќе не може да се управува“.

Кени посегна до пријателка која се отрезнила една година пред следното утро, барајќи од неа помош. Таа го однела на неговиот прв состанок од 12 чекори и оттогаш тој никогаш не се напил. Тој станува се посилен и посилен секоја година и едвај чекаме да видиме кои нови предизвици ќе ги насочи да ги надмине во иднина.