Овој „Куршум авион“ за 6 лица може да достигне брзина поголема од 740 км/ч

Авионска компанија од Калифорнија конечно го откри својот авион куршум за шест лица, способен за брзина поголема од 740 км/ч. Otto Aviation’s Celera 500L првпат беше забележан пред три години на логистичкиот аеродром во Јужна Калифорнија. Сега, по многу тајност, неверојатниот авион е откриен во јавноста преку својата нова веб-страница и многу фотографии.

По 31 успешен тест лет, со докажана аеродинамична ефикасност, компанијата прогласи авионот да биде „најефикасенво однос на гориво и комерцијално најодржлив авион од ваков тип што постои“. Додека стандарден авион троши околу галон на две три милји, Celera 500L управува со неверојатни 18-25.

Исто така, едночасовно управување со него чини 328 американски долари што е околу шест пати под просекот и има огромен опсег од 4500 наутички милји. Celera 500L претставува „драстично намалување на влечењето“, нешто што компанијата му го припишува на ламинарниот проток – „минималното решение за влечење за површините на авионите и има мазни слоеви на проток на воздух со малку или без мешање на соседните слоеви“.

Во авионот, патниците ќе најдат пространа кабина, плус шест еквивалентни седишта од прва класа, кои доаѓаат во прилагодлива конфигурација. Додека авионите за тест лет немаат прозорци, патниците ќе можат да гледаат кон небото додека летаат. „Прозорците нема да влијаат на ламинарниот проток, бидејќи тие се монтирани рамно и имаат исти контури како и надворешниот облик на трупот“, велат од компанијата.

Додека се направени огромни чекори од 2017 година, одредени чекори сè уште се чекаат, како што е да се добие сертификација за FAA, да се најде локација за производство и да се создаде протокол за први нарачки. Секако, сето ова е потешко за време на тековната пандемија.

Ако сé оди според  план, Otto Aviation би можел да ги разгледа првите комерцијални летови во 2025 година, со планови за Celera 1000L – авион зголемен во големина за 20% – во иднина.