Овој суперсоничен авион во 2021 година ќе ве однесе од Лондон до Њујорк за само 3 часа

Поминаа повеќе од 50 години откако Конкордор првпат процвета преку Атлантикот, но во 2021 година, суперсоничното патување ќе се врати на небото. Boom Supersonic се подготвуваат да го искористат XB-1 на 7 октомври, прототип на Overture од 1:3, што ќе ја донесе суперсоничната брзина назад во комерцијалните воздушни патувања за прв пат од 2003 година.

Делта-крилниот Конкорд беше оригиналниот суперсоничен авион; извонреден подвиг на инженеринг кој превезуваше елитни патници од Њујорк до Лондон за помалку од четири часа. Како и да е, најмногу се памети по трагичниот лет „Ер Франс 4545“, во кој сите во авионот загинаа како резултат на експлозија по полетувањето од Париз.

Boom планира да започне со спроведување на тест-летови на XB-1 во 2021 година, со цел да ги покаже „клучните технологии“ на Overture, кој наводно, е 100% јаглерод-неутрален и „најбрзиот приватно развиен авион во историјата“.

Пред пандемијата Boom собра 6 милијарди во предвремени нарачки. Со тоа што едно парче чини 200 милиони американски долари, „Virgin Group“ и „Japan Airlines“, кои инвестираа 10 милиони долари во компанијата во 2017 година, направија набавки, заедно со неколку други компании.

„Ние се осигуравме дека суперсоничната иднина е безбедна и еколошки и одржлива. Научивме дека побарувачката за суперсоничност порасна дури и побрзо отколку што очекувавме.“, велат од компанијата. Ако се оди добро со тестирањето, Overture ќе започне со комерцијални патнички летови во 2030 година, превезувајќи помеѓу 55-75 лица.

Додека XB-1 и Overture ќе имаат корист од најновата технологија за намалување на бучавата, авионите ќе летаат само над океаните.