Парче рај во дворот: Овој остров го нарекуваат австралиска верзија на Малдивите

Малку познатиот остров крај брегот на Квинсленд е наречен австралиска верзија на Малдиви. Лоциран на само неколку километри од заливот Херви, Пеликан Бенкс е веројатно едно од најимпресивните знаменитости на земјата, воодушевувајќи туристи и рибари со своите беспрекорни бели песоци и кристално чисти тиркизни води. Малиот дел во Големиот песочен теснец привлече внимание на Инстаграм, каде што патниците го опишуваат како „рај на земјата“.