Пашки триаголник: Островска мистерија која не е решена во последните 23 години

За време на истражување на почвата во близина на Тусти Чело на островот Паг, сега во Хрватска, на 9 мај 1999 година, хрватскиот геодет Зденко Грбавац открил мистерија. Поточно, открил необична камена формација во форма на триаголник, која била наречена Пашки триаголник.

Брзо било утврдено дека се работи за рамнокрак триаголник кој се протега на околу 500 квадратни метри, а кој по боја и форма се разликува од останатата околина. И покрај тоа што триаголникот е видлив од воздух, тој се наоѓа во зона со слаб сообраќај – на околу половина час пешачење од првиот пат – што со години го оставило неистражен.

Во внатрешноста на овој триаголник биле пронајдени камења кои го привлекле вниманието на многу геолози, но и уфолозите. На туристичката веб-страница на градот Новаља се наведува:

„Камењата во внатрешноста на триаголникот се кружни и цилиндрични по форма, што укажува на нивна обработка. Дополнително, по изложувањето на камењата во внатрешноста на триаголникот на ултравиолетови зраци, тие испуштаат црвена боја, што укажува дека бил термички обработен според некои теории пред 12.000 години. Камењата зрачат со таква боја по изложување на екстремни температури, како што се вулкански активности кои никогаш не се случиле на Паг.

Додека некои веруваат дека триаголникот Паг е природен феномен создаден од дејството на морето, ветерот и другите метеоролошки услови во текот на многу години, други веруваат дека тоа е дело на вонземски сили.

За уфолозите, триаголникот Паг е отпечаток на вселенски брод и патоказ до ѕвездата Сириус во Сончевиот систем. Имено, на Паг често се прават шеги дека вонземјаните го посетиле Паг за да го пробаат неговото добро познато сирење, оставајќи триаголен отпечаток зад себе.

Приказната стана доволно популарна во последните две децении што поединци доаѓаат да го посетат Триаголникот Паг и сами се обидуваат да го дознаат неговото значење. Во близина на триаголникот има планинарска патека долга 1,8 километри со ознаки за да може што полесно да се најде оваа островска мистерија.

Ако сакате да го посетите Паг Триаголникот, облечете се соодветно. Острите камења и непристапниот терен околу триаголникот Паг бараат квалитетна опрема. Сепак, оставете ги апостолките и другите слични летни чевли дома.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.