Печено, не пржено: Откриен е наједноставниот трик за најкрцкавите домашни компири, кои секој може да ги направи

Дали секогаш потајно посакувавте крцкави домашни компири, но резултатите се далеку од оние од ресторан? Готвачот Ан Тејлор Питман откри нов начин со кој секој може да направи совршени печени компири – крцкави, не пржени!

 

Печено, не пржено: Откриен е наједноставниот трик за најкрцкавите домашни компири, кои секој може да ги направи

Маката на печењето компири дома: Лесно стануваат меки или изгорени

Ан Питман, страствен љубител на компири, открива: „Печените компири се посложени за приготвување од оние пржени во зејтин. Лесно стануваат меки, суви или можат да изгорат, а честопати се лепат за тавата“. Токму затоа овој метод е толку револуционерен.

 

Маката на печењето компири дома: Лесно стануваат меки или изгорени

Клучен чекор: Прво се варат компирите во вода со сол и јаболкова киселина

Питман тестирала дури седум методи, но најдобар резултат добила кога парчињата компири ги сварила неколку минути во врела вода со сол и јаболкова киселина. Овој чекор ја отстранува вишок влагата од компирите, а киселината ја зајакнува нивната надворешност и држи до формата при печење.

 

Клучен чекор: Прво се варат компирите во вода со сол и јаболкова киселина

Совршена подготовка: Печење на висока температура и обавезно вртење на половина време

За совршено крцкави компирчиња: загрејте ја тавата на 220°C, компирите откако ќе се исцедат премачкајте ги со масло и зачини, ставете ги на врелата тава премачкана со спреј и печете 40 минути, вртејќи ги после 20 минути. Така компирите излегуваат совршено крцкави однадвор и меки одвнатре – без да се лепат.

Резултатот: Секој ужива во овие крцкави компирчиња

Питман одушевено вели: „Надворешноста беше неодоливо крцкава, а внатрешноста нежна – како печен компир. Компирите беа еднакво испечени, без меки или помалку печени делови“.Со овој метод подготовката трае нешто подолго, но резултатот е неспоредливо подобар!

  • Vera напиша:

    Odlicna recepta

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *