Пијаната Црвенкапа и кравата (виц)

Црвенкапа дрво пијана се тркала во полето. До неа пасе една крава. Гледа кравата дека на Црвенкапа не ѝ е добро, гледа дека ѝ се гади од пиење, ја фаќа жал, па ѝ се приближува и ѝ вели:
– Кутра Црвенкапо, гледам дека ти е лошо, ќе ти дадам ли малку пресно млекце да пивнеш!
Се приближува кравата и го става вимето во устата на Црвенкапа, а таа подвикнува:
– Момци, момци, полека, еден по еден, ве молам, еден по еден…