Пиењето до четири шолји кафе на ден може да го намали ризикот од развој на дијабетес тип 2 и висок крвен притисок, тврдат новите истражувања

Кафето може да ги намали шансите за развој на дијабетес тип 2, висок крвен притисок, па дури и срцеви заболувања, тврди новата студија. Пиењето дури четири шолји кафе на ден може значително да ја намали веројатноста за појава на хипертензија и дијабетес, според новите истражувања. Научникот открил дека дури и да се пие без кофеинско кафе сепак може да има здравствени придобивки.

Истражувачите од универзитетите Навара во Шпанија и Катанија во Италија откриле врска помеѓу потрошувачката на кафе и метаболичкиот синдром. Метаболичен синдром, или МетС, е комбинација на дијабетес, висок крвен притисок и дебелина, што го зголемува ризикот од кардиоваскуларни проблеми, срцев удар и мозочни удари. Може да влијае на еден од четири возрасни во Велика Британија.

Студиите сугерираат дека пиењето три до четири чаши кафе на ден е поврзано со околу 25% помал ризик од развој на дијабетес тип 2, во споредба со конзумирање на ништо или помалку од две чаши за 24 часа. Секоја дополнителна шолја кафе, до шест до осум чаши на ден, беше поврзана со пет до десет проценти помал ризик од развој на состојбата, тврдат научниците.

Доцентот Џузепе Гросо од Универзитетот во Катанија разгледа свои научни трудови за потрошувачката на кафе и метаболички синдром од полски и италијански студии. Неговото истражување сугерира дека полифенолите преполни со антиоксиданти содржани во кафе може да бидат вклучени во спречувањето на метаболички синдром, „специјално фенилни киселини и флавоноиди“.

Тој, исто така, ги разгледа претходните истражувања кои сугерираат дека умерено консумирање кафе помага во намалување на кардиоваскуларните заболувања, рак и дијабетес тип 2. Истражувањата исто така сугерираат дека внесувањето кафе од три до пет чаши на ден е поврзано со намален ризик од кардиоваскуларни заболувања до 15%.