Пилот од Австралија сака да спасува животни и да плива со крокодили

Мет Рајт, кој себе си се нарекува Outback Wrangler, пливаше со крокодил од 2,15 метри по име Клаудија на 22 јуни. Тој објави фотографија од неговата влажна и дива средба на Инстаграм, но откри дека повеќе се грижи за ајкули-бикови отколку крокодили што јадат луѓе. Биковите ајкули сакаат плитки крајбрежни води и пливаат реки со слатководни води, што значи дека тие честопати налетуваат на луѓе. Ајкулите јадат скоро сè што ќе видат и напаѓаат многу брзо, што ги прави неверојатно опасни.

Тој со години превезуваше опасни животни, користејќи ги своите вештини како пилот, со хеликоптер за да стигне до тежок терен.

Мет рече дека неговата цел е „да ги отстрани и премести проблематичните животни, а не да ги убива“.

Рајт има воспоставено блиска врска со женка крокодил Клаудија која ја спасил кога ја нашол измиена на брегот откако била фатена во мрежа.

„Таа беше целосно исцрпена. Ја одврзав и седнав со неа во водата, – рече Мет.

Друг крокодил со кого Мет самоуверено плива е Бонекрушер, четириметарски ѕвер, кого исто така го спасил.

Додека многу трагачи по возбуда би сакале да пливаат со некое од огромните праисториски суштества, Рајт рече дека тоа е скоро невозможно.

Со долгогодишно искуство зад себе, тој може да плива само со два крокодили поради посебната врска што ја воспоставил со влекачите.