Плати па владеј: Град во кој секој може да биде градоначалник

Американскиот град со невообичаено име Пекол веќе стана познат во светските медиуми со тоа што храбро го носи пеколното име.

Наводно е именувано во 1841 година по изјавата на „старешина“, кој на прашањето како треба да се вика местото, одговорил: „Не ми е гајле. Можете да го наречете Пекол, што се однесува до мене “.

Дури и временските услови овде се совпаѓаат со името. Топлина, мочуришта, комарци… Но, тоа не ги спречува посетителите да доаѓаат тука, барем за фотографија покрај знакот на влезот во „Добредојдовте во пеколот“ или рестораните наречени „Оди во пеколот“ и „Пеколна дупка“. Покрај тоа, нема други објекти, а населението е помалку од сто.

Затоа е лесно да се маневрира со градот. Имено, Пеколот ви ја нуди токму таа можност – да станете градоначалник на Пеколот еден ден, па дури и еден час, доколку имате други обврски. За 100 долари можете сами да изберете или да ја дадете оваа опција на драга (или омразена?) личност.

Парите што ги плаќате се користат како донација за местото, а по пристигнувањето во градот за отслужување на мандатот, добивате рогови, маица, чаша, значка, потврда и неколку сувенири како потсетник за времето кога сте владееле.

Но немојте да мислите дека нема да имате работа. Од вас се очекува да бидете на услуга, да одговарате на телефон и да се грижите за вашите должности.

Од Мичиген велат дека позицијата треба да се резервира однапред затоа што многу луѓе сакаат да владеат со пеколниот град, така што позициите се пополнуваат брзо.

Пред да започнете со големите планови и идеи, да забележиме дека оваа улога сè уште е (и секако) само церемонијална затоа што Пеколот не е признат како град. Иницирана е од самопрогласениот градоначалник на Пеколот, Џон Колон, кој великодушно им ја понуди својата позиција на другите.

Еден сатиричар минатата година ја купи својата позиција дури два месеци за да испрати симболични пораки до тогашниот претседател Трамп.

Иако станува збор за локална шега, тие ги потсетуваат посетителите дека по ова искуство тие барем имаат што да му кажат на лицето кое следниот пат ќе им каже „оди по ѓаволите/пеколот“ и ќе може да одговорат „бев и одлично си поминав!“ Уште еден доказ дека сè е навистина можно во Америка.