Погледнете го домашното растение кое чини колку еден мал авион

Многумина од нас станаа „посветени родители“ на растенија за време на карантинот, но еден ентузијаст ги однесе работите на ново ниво, откако плати повеќе од 19 000 долари за растение.

Според страницата за трговија со растенија во Нов Зеланд, Trade Me, растението наречено Rhaphidophora Tetrasperma било продадено за 19.200 долари, што го прави најскапото растение што некогаш било продадено.

Да ви ја олесниме математиката, за тие пари би можеле да купите Хонда Сивик, па дури и мал авион.

Пред аматерските ботаничари да ги подготват своите растенија за продажба со надеж дека ќе заработат големи пари, вреди да се напомене дека за ова растение се смета дека е исклучително ретко, делумно заради белата шара на листовите.

За оние кои ја пропуштија понудата, не грижете се, слични растенија се продаваат на локалните пазари за околу 20 долари.