Погледнете како кампањата „Цунами од 10 милијарди дрвја“ ја трансформира оваа област помеѓу 2019 и 2020 година

Во текот на минатата година, садењето дрвја беше она што требаше да се направи во олеснување на негативните ефекти од климатските промени. Етиопија го сруши светскиот рекорд со засадување на над 350 милиони дрвја за половина ден, а ваквите подвизи се секогаш одлични вести.

Додека коронавирусот го презеде емитувањето во последните неколку месеци, потребата од садење дрвја никогаш не исчезна, а многу од овие иницијативи продолжуваат да садат дрвја. И многумина напредуваат во остварувањето на своите цели. Една таква иницијатива е цунамито од 10 милијарди дрвја, најголемиот пакистански проект за засадување дрвја во Пакистан.

Цунами од 10 милијарди дрвја е проект започнат и финансиран од владата за промовирање на пошумување во Пакистан. Проектот се надева дека ќе засади 10 милијарди дрвја во период од пет години, и ќе постигне голем број други цели, вклучително и зголемување на шумската површина, рехабилитација на деградираните шуми, за заштита на зелените површини и нивниот животински свет, обезбедување работни места, меѓу многу други работи.

Досега во 2020 година беа засадени 20.798 хектари насади за да се постигнат овие цели. Redd Monitor известува дека вкупно 350.000 хектари дрвја биле веќе засадени и дека со проектот се создадени околу 3.500 зелени околини во шумите во државна сопственост.