Погледнете како научниците се подготвуваат за крајот на светот додека ние работиме, земаме кредити и чуваме деца

Научниците сериозно веруваат дека човечката цивилизација може да дојде до крај. Според Институтот за глобални катастрофи, шансата светот да не постои каков што го знаеме денес до 2100 година е дури 20%.

Постојат многу опции за сценарио на судниот ден – од бунт на вештачка интелигенција до генетски модифициран вирус. Затоа, биолозите, астрономите и другите специјалисти се собраа да најдат решенија со цел да ги издржат сите можни глобални катастрофи.

1. Веќе е создаден бункерот на „Судниот ден“, кој ќе го спаси светот од глад

Во раните 2000-ти, големите држави решија дека би било убаво да се има загарантирани резерви на семиња кои би опстанале во нуклеарната апокалипса, за време на инвазијата на вонземјаните и во други можни опции за крајот на светот. Сега постои таква банка: во глобалното складиште Свалбард, Норвешка, на длабочина од 130 метри, стотици илјади видови на семиња се чуваат. Три пати годишно, банката ги отвора своите оклопни врати, и секоја земја може да депонира семенски материјал за складирање.

2. Биолозите креираат замрзната зоолошка градина

Во зоолошката градина во Сан Диего е сместена најголемата колекција во светот од 10.000 примероци на замрзнати клетки од ретки и загрозени животни. Истата работа се прави и во други земји. Теоретски, луѓето ќе можат да ги „воскреснат“ веќе исчезнатите тасмански волци или дури и мамути.

3. Државата ќе може да ги храни луѓето 2-3 месеци по катастрофата

Теоретски, големите држави за прв пат имаат стратешко снабдување со храна – конзервирана храна, жито и замрзнати пакувања. Точно, сè уште не треба да славиме. Тие би траеле околу 60 дена.

4. Генетичарите ги собираат и чуваат човечките бактерии за да не се разболите

Биолозите и генетичарите собираат и складираат примероци од корисни бактерии во специјални банки за гени. Сега во светот има 4 банки на ДНК. Последната и најголемата е изградена во Кина – 300 илјади примероци микроби, растенија и човечка ДНК ќе бидат складирани овде. Научниците ги дигитализираат сите овие информации и ги претвораат во огромна библиотека. Порано или подоцна, користејќи ги овие податоци, луѓето ќе научат да ја синтетизираат ДНК на животните, па дури и луѓето.

5. Научниците сфатиле како да прават храна доколку нема Сонце

Пост-апокалиптичкото мени ќе биде многу специфично: печурки одгледувани на паднати лисја, или целулоза обработена со бактерии, како и алги и морски влекачи.

6. Математичарите веќе ги пресметаа нашите шанси за ситуација со зомби-апокалипса

Класична зомби-апокалипса според научниците не е возможна, но сепак некои паразити и бакетрии можат да го променат однесувањето на „домаќинот“. Научниците градат математички модели за ширење на широк спектар на вируси. Според нивните пресметки, мртвите бунтовници би уништиле поголем дел од човештвото за само 9 месеци. Според овие предвидувања, најголеми шанси за преживување најверојатно ќе имаат оние што се искачуваат нагоре по планините и ги совладаат своите вештини за самоодбрана.

7. Некои земји чуваат вакцини за непостоечки болести

Според СЗО, ризикот од глобална пандемија денес е поголем од кога било: мутиран вирус на грип или други инфекции стануваат толку опасни што можат да се рашират низ целиот свет за околу 36 часа. Како и да е, во големи држави, покрај снабдувањето со храна, постои и био-залиха, каде вакцини, лекови и антибиотици се за секоја пригода. Вакцините се чуваат тука дури и за оние заболувања што човештвото одамна ги победи (на пример, сипаници).

8. Бил Гејтс и Мајкрософт го крјат изворниот код на важни апликации во случај на крајот на светот

Компјутерскиот гигант Мајкрософт исто така се подготвува за крајот на светот. Компанијата зеде напуштен рудник за јаглен во Свалбард во близина на банката за семе и ги смести изворните кодови за Windows, Linux, Android и 6.000 други апликации таму. Кодовите се ставени на посебен филм, кој може да се чува до 2.000 години во пермафрост. Може да се прочитаат без компјутер со помош на лупа.

9. Биолог од Нов Зеланд изјави каде да одиме, ако дојде до крај на светот

Ник Вилсон пресмета индекс за безбедност на апокалипса од генетски модифициран вирус. Според проценките на Вилсон, вирусот ќе биде толку упорен и брз што само оние што ќе успеат да стигнат во Нов Зеланд, Австралија и Исланд ќе имаат шанса да се спасат (едноставно затоа што сите се опкружени со вода и се ретко населени).

Жителите на Куба, Фиџи, Јамајка, Барбадос и Јапонија имаат малку помали шанси. Но, тие се исто така релативно безбедни. Во случај на епидемија во овие земји, можно е да се преживее крајот на светот.